VIDEO FOTO Satelitul de 6 tone s-a prăbuşit pe pământ. Fragmente au aterizat în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resturile desprinse dintr-un satelit mai vechi al NASA vor cădea pe Terra în această noapte în Nordul Italiei. Posibilitatea ca satelitul să se lovească de pământ este de 1,5%.

 

image

UPDATE 15.12 Satelitul a căzut pe Pământ între orele 3.23 GMT şi 5.09 GMT (6.23 – 8.09, ora României), potrivit NASA. Agenţia spaţială americană încă nu a determinat încă locul exact unde au căzut fragmentele. Potrivit unor informaţii neconfirmate, apărute pe Twitter, unele fragmente ar fi căzut la sud de oraşul Calgary, în vestul Canadei. Potrivit site-ului cotidianului britanic “Daily Telegraph”, NASA caută resturile satelitului în Canada şi în Oceanul Indian.

UPDATE 12.33 Bucăţi din satelitul NASA au fost descoperite în Canada, relatează site-ul MaltaToday.Nasa a confirmat că bucăţi din satelit au aterizat în Canada, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian.

UPDATE 11.17 NASA a transmis pe contul său oficial de Tweeter că zeci de bucăţi din satelitul de şase tone au căzut, probabil, pe Pământ. Experţii de la agenţia spaţială nu ştiu exact unde anume. Ei pot spune însă că nu a căzut în spaţiul american, relatează „Daily Mail". Dacă au ajuns pe Terra, cel mai probabil bucăţile au căzut în Canada sau în Africa. Dar confirmarea oficială va veni de la Comanda Strategică a SUA, a comunicat NASA. Agenţia a cerut ca oricine găseşte o bucată din satelit să o predea autorităţilor, deoarece este proprietate a SUA.

UPDATE 07:00 Satelitul NASA nu a atins încă Pământul. Se preconizează că acesta va cădea pe Terra în următoarele ore.

Galerie Foto:

NASA, SATELIT,  UARS Satellite

UPDATE 00:00 Satelitul va intra în păturile dense ale atmosferei sâmbătă, între orele 3 - 7 am GTM. În acea perioadă de timp, acesta va trece pe deasupra Canadei, Africii, Australiei, cât şi peste porţiuni vaste din Oceanul Pacific, Atlantic şi Indian.

UPDATE 22:00 Potrivit ultimelor informaţii de pe site-ului NASA, satelitul american va pica pe Terra în ultimele ore ale zile de vineri, 23 septembrie sau în primele ore ale zilei de sâmbătă, 24 septembrie. Satelitul şi-a schimbat momentan traiectoria şi şi-a micşorat viteza cu care se îndreaptă spre Pământ. Predicţii mai precise vor putea fi făcute abia peste 12 - 18 ore.

UPDATE 18:40 NASA a anunţat recent că un satelit american de mărimea unui microbuz va cădea pe Terra, vineri, între 16.00 GMT şi 22.00 GMT, însă traiectoria precisă a acestuia nu este deocamdată cunoscută.

Autoritățile din Italia au intrat deja în alertă. Protecţia civilă italiană le-a cerut locuitorilor din nordul ţării să rămână în locuinţele lor și să stea la etajele inferioare şi cât mai aproape de zidurile ce fac parte din structura de rezistenţă a clădirilor.

Regiunile vizate sunt cele din nordul ţării - Piemont, Lombardia, Val d'Aoste, Liguria, Trentino-Tirolul de Sud, Veneţia şi partea de vest a regiunii Emilia-Romagna.

Vezi VIDEO în timp ce satelitul NASA se îndreaptă spre Pământ, surprins de inginerii francezi pe 15 septembrie și publicat de The Telegraph

"Pe baza indiciilor şi a estimărilor furnizate de Comitetul tehnic ştiinţific", Protecţia civilă italiană a anunţat că "probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente desprinse din satelit să cadă pe teritoriul italian a crescut la 1,5%, după ce joi seară această probabilitate era de 0,6%", informează AFP.

Italienii au fost anunțați că fragmentele desprinse din satelit nu vor fi vizibile în timpul căderii acestora şi au subliniat faptul că acele fragmente pot emite gaze toxice. Oamenii din zonele vizate nu trebuie se apropie la mai puţin de 20 de metri.

Fragmente dintr-un vechi satelit al NASA, ce cântăreşte şase tone, vor ajunge astăzi pe Pământ, dar cu numai câteva ore înainte de imapct, agenţia spaţială americană încă nu ştie care este locul în care acestea vor cădea.

NASA a subliniat însă că riscul ca o persoană să fie lovită de una dintre cele 26 de bucăţi estimate că vor rămâne intacte în urma intrării în atmosfera Pământului, este "extrem de mic":  1 la 3.200 şanse.

"Căderea satelitului pe Pământ este posibilă în cursul serii de 23 septembrie. Este încă prea devreme să prezicem ora şi locul exact în care vor cădea bucăţile", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul NASA. Ceea ce poate spune agenţia cu siguranţă este că satelitul UARS nu va cădea pe suprafaţa Americii de Nord, ci undeva între 57 grade latitudine nordică şi 57 grade latitudine sudică, suprafaţă ce cuprinde mai toate zonele populate ale lumii.

Departamentul american al Apărării şi NASA au urmărit traiectoria satelitului, având grijă să păstreze legătura cu toate agenţiile federale de intervenţie la dezastre, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Experţii în deşeuri spaţiale susţin că rămăşiţele rachetelor uzate sau ale sateliţilor cad pe Pământ cam o dată pe an, dar acesta este cel mai mare satelit din ultimii 30 de ani.

UARS A fost pus pe orbită în 1991 de naveta Discovery, pentru a analiza schimbările climatice şi a fost scos din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005. Lung de 10,6 metri şi cu un diametru de 4,5 metri, satelitul de mărimea unui autobuz se va dezintegra intrând în atmosfera Pământului. Cu toate acestea, vor rămâne circa 26 de bucăţi, cu mărimi cuprinse între un kilogram şi 158 de kg, a mai spus NASA.

Rămăşiţele care vor ajunge pe Pământ vor cuprinde bucăţi din rezervorul de combustibil din titan, baterii din oţel inoxidabil sau jante şi vor fi răspândite pe o suprafaţă de circa 800 de km.

 Satelitul se va dezintegra la intrarea în atmosferă

Simularea aterizării bucăţilor de satelit

NASA a dorit să liniştească populaţia lumii, spunând că în 50 de ani de explorare a spaţiului, nu au existat rapoarte privind rănirea vreunei persoane ca urmare a căderii de deşeuri spaţiale.

Cum satelitul nu conţine combustibil, nu există riscul unei explozii la impact, dar specialiştii NASA au averizat persoanele care ar putea găsi astfel de rămăşiţe să nu le atingă, ci să contacteze autorităţile.

Un profesor de drept de la Universitatea din Nebraska-Lincoln a declarat pentru AFP că eventualele despăgubiri pentru pagubele create de prăbuşirea satelitului vor trebui acoperite de Statele Unite.

"Distrugerile în această situaţie se referă la pierderea de vieţi omeneşti, vătămare corporală, pierderea sau distrugerea bunurilor, a locuinţelor sau a clădirilor. Numărul ţărilor expuse în prezent riscului este destul de mare, aşa că ar putea exista o problemă dacă se întâmplă ceva într-o ţară care nu face parte din Convenţia din 1972 cu privire la răspunderea internaţională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extraatmosferic", a spus el.

Vom reveni cu informaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite