Povestea românilor arestaţi în Franţa pentru că aveau iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benjamin, Vasile şi Georgiana, cei trei români arestaţi în Franţa doar pentru că aveau iPhone, a căror poveste a ţinut prima pagină a presei din România, vor să dea statul francez în judecată.

Ei îi acuză de discriminare pe poliţiştii care i-au reţinut în 9 septembrie la Paris. Oamenii legii primiseră o sesizare de la un cetăţean francez căruia i-a fost furat un iPhone.

Românii au demonstrat că telefoanele le aparţin, dar doi dintre ei au fost ţinuţi totuşi în arest timp de 48 de ore.

"Studiezi la Sorbona? Există una pentru săraci, pentru români?", a întrebat-o la audieri un poliţist pe o masterandă din România. Un alt coleg al poliţistului de doi lei s-a dovedit a fi super-xenofob: "Tacă-ţi gura! Nu suport românii".

"Personal, nu aş pune nici un animal să stea acolo. Era o cameră din beton, fără nimic. Cu două bănci. Şi un miros îngrozitor. Ne-au închis 48 de ore doar pentru ca suntem români, deci discriminare", spune unul dintre tinerii închişi.

Eroii întâmplării relatate de Rue89.com sunt zidarul Constantin Vasile, de 34 de ani, cu firmă la Paris, prietena lui, Georgiana, licenţiată a facultăţii de Geografie, înscrisă la un master în Sorbona, precum şi prietenul lor Benjamin, un antreprenor în construcţii.

Constantin a venit în Franţa în 2007. Zugrav de meserie, el s-a stabilit în orăşelul Aulnay-sous-Bois, unde, descurcăreţ din fire, a devenit antreprenor. În octombrie 2010, Constantin a obţinut viza de şedere în Franţa, pe zece ani.

Georgiana, prietena lui Constantin, a venit în Franţa în ianuarie 2010, ca să-i fie alături. Ea şi-a îndeplinit, astfel, un vis dintotdeauna: să trăiască în Hexagon. În plus, fata s-a înscris, în mai 2010, la un master în turism, la presti

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite