Istoria zidului din Berlin în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece, care a fost construit pe 13 august 1961. Iată mai jos câteva imagini semnificative cu istoria acestuia.

Simbol al Războiului Rece, Zidul Berlinului a mai fost numit şi "reprezentarea materială" a Cortinei de Fier. Timp de 28 de ani, mostruoasa construcţie a despărţit în două un oraş şi o ţară.

Dă click pe fotografii pentru a vedea imaginea mărită.

FOTOGALERIE Zidul Berlinului - construcţie

Zidul Berlinului - construcţie
image
Zidul Berlinului - construcţie

Construcţia zidului a început pe 13 august 1961, pentru a opri exodul spre vest al nemţilor din Germania comunistă. În est, era numit "zid de protecţie anti-fascist", în vest, "zidul ruşinii". 155 de kilometri de ruşine, înaltă de mai mult de trei metri, dintre care 43 de kilometri prin inima oraşului Berlin.
Frontiera mai era clădită din kilometri de tranşee, buncăre, sute de foişoare şi sârmă ghimpată.

Deşi construcţia zidului a început în 1961, Germania era împărţită încă de la sfârşitul celui de-Al doilea Război Mondial. În 1945, capitala Reich-ului era împărţită între puterile aliate, în partea de vest şi Uniunea Sovietică, în partea de est, iar în 1949 se formează două state: Republica Federală Germania şi Republica Democrată Germania.

FOTOGALERIE Căderea Zidului Berlinului

Căderea Zidului Berlinului Căderea Zidului Berlinului
image

Pe 9 noiembrie 1989 guvernul est-german hotărăşte să permită vizitele în Germania de Vest, dar ministrul pentru propagandă nu este informat corect şi se creează confuzie. Zeci de mii de berlinezi au luat cu asalt punctele de trecere, pretinzând să treacă liberi în vest. Copleşiţi de zecile de mii de oameni şi în lipsa unor instrucţiuni clare, grănicerii nu riscă să deschidă focul, lăsând mulţimile să treacă.

Zidul a mai fost păzit ceva vreme, după 9 noiembrie. Pe 13 iunie 1990 armata est-germană a început demolarea oficială, iar pe 1 iulie au fost desfiinţate oficial toate punctele de trecere a frontierei. Cele două Germanii s-au reunificat definitiv pe 3 octombrie 1990.

FOTOGALERIE Aniversarea de 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului


Aniversarea de 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului Aniversarea de 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului Aniversarea de 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului


Doar trei porţiuni au mai rămas din Zid: o secţiune de 80 de metri lâgă Postdamer Plaz, o secţiune mai lungă lângă râul Spree şi o a treia bucată, transformată în monument, la nord de Bernauer Strasse.

Citeşte şi:

Zidul care a împărţit Germania în două
La mai puţin de un an după căderea zidului Berlinului (la 9 noiembrie 1989) a avut loc reunificarea Germaniei. Cât a costat reîntregirea ţării? Viaţa a peste 160 de oameni care au fost ucişi când încercau să treacă zidul şi libertatea a altor 75.000, care au fost încarceraţi tot pentru că au încercat să fugă. Citeşte mai multe.

Fosta RDG, mai bolnavă decât fosta Germanie de vest
Cei mai mulţi bolnavi cronici apar în statisticile germane, în mai tinerele landuri - însemnând fosta RDG. Specialiştii spun că de vină pentru aceasta sunt educaţia şi accesul la sistemul de sănătate, mai precar în est decât în vest. Citeşte mai multe.

Germanii din est, mai prost plătiţi decât cei din vest
Germania s-a reîntregit în urmă cu 21 de ani, însă diferenţele între estici şi vestici se simt în continuare...la salariu. Germanii din fosta RDG primesc o remuneraţie cu lunară cu 17 % mai mică decât germanii din fosta Germanie de vest. Citeste mai multe.

Unul din doi germani vrea reintroducerea mărcii
Germanii sunt sentimentali. La 21 de la reîntregirea ţării, germanilor, fie ei din est, fie din vest, le este dor de bătrâna marcă. Pe fondul crizei actuale, unul din doi germani ar schimba moneda euro cu marca germană, arată un sondaj de opinie publicat de revista ,,Focus". Citeşte mai multe.

Merkel: Încă mai există mari diferenţe între est şi vest
Între estul şi vestul Germaniei continuă să existe mari diferenţe, începând de la nivelul salariilor până la rata natalităţii. Declaraţia a fost făcută de cancelarul Angela Merkel într-o înregistrare video cu ocazia aniversării a 21 de ani de la reunificarea Germaniei. Citeşte mai multe

Germanii sărbătoresc 21 de ani de la reunificarea ţării
Festivităţile pentru aniversarea a 21 de ani de la reunificarea Germaniei, care au loc anul acesta la Bonn sunt în plină desfăşurare. Este prima oară când ceremoniile de ziua naţională a Germaniei nu sunt organizate în capitala unui land federal. Citeşte mai multe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite