Der Spiegel a publicat detalii în premieră despre felul în care a fost omorât Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la  Der Spiegel au vorbit cu oamenii care l-au văzut pe Muammar Gaddafi în ultimele ore de viaţă şi medicul care i-a eliberat certificatul de deces.

Potrivit Gândul.info, după ce maşina a fost atacată şi Gaddafi s-a ascuns într-un tunel de beton a început haosul. Şase luptători au intrat în tunel şi au reuşit să-l scoată pe Gaddafi. Un rebel tânăr a fost primul care l-a recunoscut pe dictator, deposedându-l imediat de arma pe care o purta.

Gaddafi, care avea o haină kaki plină de sânge, s-a ridicat şi a început să se bâlbâie, întrebând ce se întâmplă. "Părea complet dezorientat, de parcă nu înţelegea nimic. Dar încă stătea în picioare", a declarat Mohammed Aoued, rebelul care a dat semnalul de alarmă.

Gaddafi a fost dezbrăcat şi deposedat de tot ce avea pentru suveniruri: Aoued a luat una dintre şosetele dictatorului, iar un coleg al său a luat un pantof.

Între timp, zeci de rebeli s-au apropiat de locul unde se afla capturat Gaddafi şi au început să tragă haotic şi să strige "Allahu akbar" (Dumnezeu e măreţ). Unul dintre gloanţe l-a lovit pe dictator în stomac.

"Nu am ştiut de unde a venit glonţul, Gaddafi a început pur şi simplu să sângereze. Am încercat să formăm un lanţ uman în jurul său", a declarat Aoued, sugerând că rebelii ar fi preferat ca Gaddafi să rămână în viaţă.

Apoi, au început scenele groaznice: Spiegel scrie că un rebel i-a băgat un băţ în fund lui Gaddafi şi că "pantalonii dictatorului şi-au schimbat culoarea".

Trei ambulanţe l-au transportat la spital

Rebelii au încercat să-l pună pe Gaddafi pe capota unui camion, dar dictatorul a căzut pe jos, aşa că a fost mutat în spatele maşinii. Dictatorul sângera din ce în ce mai profund, dar încă mai încerca să vorbească. Aoued estimează că după un sfert de oră a sosit şi o ambulanţă, iar unul dintre soldaţi l-a mutat pe dictator înăuntru.

"Respira din ce în ce mai greu şi şi-a pierdut cunoştinţa de două ori. Doctorul din ambulanţă ne-a zis că va muri", a declarat Aoued. Prima ambulanţă a plecat spre un spital, dar a fost implicată într-un accident. A doua maşină care a venit să-l preia pe Gaddafi a rămas şi ea în pană, la scurt timp. Până la urmă, a venit şi o a treia ambulanţă, dar dictatorul deja murise.

Care a fost cauza morţii

Traina, şeful comitetului medical al oraşului Sirt, a povestit pentru Spiegel că starea lui Gaddafi era mult mai bună decât s-ar fi aşteptat: "Mă aşteptam să fie într-o formă foarte proastă, să aibă hematoame mari, fracturi şi răni. Credeam că a fost omorât în bătaie. Dar, după ce l-am curăţat de sânge, nu am găsit aproape nicio vânătaie şi nicio coastă ruptă. Nici măcar cavitatea abdominală nu era plină de sânge, după glonţul din stomac", rememorează doctorul.

Conform lui Traina, Gaddafi a murit din cauza rănii la cap: "Presiunea sângelui a apăsat pe craniu, blocând centrii respiratori", a explicat doctorul.
El a spus că înţelege faptul că lumea vrea să ştie cine i-a provocat moartea lui Gaddafi, dar rămâne sceptic. "Autopsia oficială, realizată la Tripoli, va fi finalizată în curând. Dar, fără glonţul care l-a omorât, nu pot stabili nici ei cu exactitate", a declarat Traina.

Cine l-a omorât


De altfel, după moartea lui Gaddafi, rebelii au început să se certe între ei, motivul fiind cine l-a omorât cu adevărat pe dictator.

Foarte mulţi dintre rebeli au dorit moartea lui Gaddafi, au tras înspre el şi l-au lovit, dar nu se poate şti cine este responsabil de moartea dictatorului. În zilele de după moartea dictatorului, tot mai mulţi rebeli au apărut cu obiecte despre care spuneau că aparţin lui Gaddafi, scrie Gandul.info.

Pentru că mulţi dintre libieni puneau la îndoială chiar şi moartea dictatorului. Cadavrul lui Gaddafi a fost expus într-un loc public, într-o cameră frigorifică, până a început să se descompună vizibil. La început, cadavrul lui Gaddafi a fost expus cu bustul gol, dar a fost ulterior acoperit, pentru ca privitorii să nu-şi da seama că doctorii l-au tăiat, de la ureche la buric, după care l-au cusut.

În tradiţia islamică, până şi cadavrele duşmanilor sunt predate familiei. Familia dictatorului a cerut ca această tradiţie să fie respectată, dar consiliuul de tranziţie a decis ca Muammar şi Mutassim Gaddafi, alături de ministrul Apărării, să fie îngropaţi într-un loc secret, în deşertul de lângă Misrata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite