Dobânzile la cote maxime. Italia în pericol de a nu se mai putea împrumuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia este din nou în pericol, dobânzile la obligaţiunile pe 10 ani au spart din nou pragul de 6%, şi se pare că nici intervenţiile BCE nu mai pot opri teama investitorilor.

Randamentele la obligaţiunile statului italian cu scadenţa la 10 ani au trecut joi de 6%, pentru prima oară de când Banca Centrală Europeană a intervenit în pieţe pentru a susţine artificial capacitatea Italiei de a se împrumuta.

Pe 4 august, după o lună în care Italia şi Spania s-au aflat sub tirul investitoilor în obligaţiuni, BCE a decis să intre în piaţă şi să cheltuiască miliarde de euro pe datoria suverană a celor două ţări. Banca centrală avea în bilanțuri datorie PIIGS de 165 miliarde de euro la 14 octombrie, din care 91 miliarde euro este emisă de Italia și Spania.

Pentru a cumpăra aceste hârtii, BCE trebuie să tipărească bani, pe care îi trage apoi din piață, de la băncile comerciale, prin operațiuni de sterilizare. Însă, cu cât sumele de sterilizat sunt mai mari, cu atât operațiunea este mai dificilă și poate cauza mai multe pierderi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite