NATO anunţă că a respins un atac masiv în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţa NATO din Afganistan a anunţat sâmbătă că a respins, în provincia Paktika, aflată la graniţa cu Pakistanul, cel mai important atac coordonat înregistrat după 2009, relatează AFP.

Atacul, produs vineri, la împlinirea a 10 ani de la declanşarea intervenţiei americane în Afganistan, a vizat mai multe poziţii NATO din districtele Gormal, Sarobi şi Barmal, potrivit ISAF.

Cel puţin 25 de insurgenţi au fost ucişi în urma unor atacuri aeriene şi a unor schimburi de focuri, iar un militar ISAF a fost uşor rănit în urma exploziei unei maşini-capcană, la 300 de metri de un post de luptă atacat, a afirmat un purtător de cuvânt al forţei NATO.

Provincia Paktika este, alături de Khost şi Paktia, unul dintre bastioanele reţelei Haqqani, care are legături cu talibanii şi este considerată de SUA drept cel mai activ grup al insurgenţilor afgani, responsabil pentru mai multe atacuri comise în ultima perioadă, inclusiv cel care a vizat, în septembrie, ambasada americană de la Kabul.

Reţeaua a fost înfiinţată de Jalaluddin Haqqani, fost erou al rezistenţei antisovietice în anii 1980, aliat ulterior cu talibanii. Membru al Consiliului suprem al talibanilor, condus de mollahul Mohammad Omar, el i-a predat fiului său, Sirajuddin, comandamentul operaţional al reţelei.

La 7 octombrie 2001, la mai puţin de o lună după atentatele din 11 septembrie, aviaţia americană a început primele bombardamente în Afganistan, după ce regimul de la Kabul a refuzat să-l predea pe liderul al-Qaida, Osama ben Laden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite