SUA vor informa Guvernul României despre situaţia sistemului american de apărare a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia operaţiunilor desfăşurate în cadrul amplasamentului din România va fi prezentată Guvernului român de către Statele Unite, urmând a fi aduse informaţii şi despre rachetele balistice identificate de sistemul de apărare antirachetă.

De asemenea, SUA vor informa Guvernul României despre situaţia sistemului american de apărare a Europei, conform unui material de presă al Departamentului de Stat, difuzat cu ocazia semnării de către şefii diplomaţiilor de la Washington şi Bucureşti a acordului privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Acordul le permite Statelor Unite să construiască, să întreţină şi să opereze un amplasament ce va include sistemul terestru de apărare împotriva rachetelor balistice SM-3.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice.

Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar şi sistemul Aegis de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3.

Costurile realizării construcţiei, precum şi pe cele de dislocare, operare şi întreţinere a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice vor fi suportate de guvernul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, SUA vor suporta costurile serviciilor solicitate şi primite, cum ar fi utilităţile.

Protecţia sistemului antirachetă va fi asigurată de forţele militare americane şi române.

Amplasamentul sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice are o suprafaţă de aproximativ 175 de hectare. Un număr de 150-200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant vor opera sistemele americane aflate în amplasament.

Sistemele de interceptare SM-3 amplasate în România nu vor fi utilizate pentru teste de zbor şi vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite