Nava naufragiată Costa Concordia a devenit obiectiv turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava Costa Concordia, deși eșuată, încă atrage sute de turiști, însă nu pentru a se plimba, cum se îmtâmpla în urmă cu puțin timp, ci pentru a fotografia carcasa marelui vas de croazieră, scrie AFP.

Ajunşi cu sutele de pe coastă la bordul feriboturilor, vizitatorii au luat cu asalat la propriu insula Giglio sâmbătă şi duminică, așezându-se în cea mai bună poziţie pe stânci pentru a surprinde în fotografii silueta navei, înainte de a se îndrepta către restaurantele pescăreşti din port.

"Am adus aici toată clasa pentru a vedea dacă putem descoperi ce s-a întâmplat. Căutăm hotelul în care s-a ascuns căpitanul după naufragiu", explică Benedetta, o profesoară urmată de o trupă de liceeni veniţi să vorbească cu unii dintre cei 800 de locuitori.

Filippo, un liceean în vârstă de aproximativ 15 ani, speculează asupra cauzelor catastrofei: "Dacă se demonstrează, comandantul bea în timp ce pilota nava? Poate Costa (compania) a încercat să îl acopere?"

Turiştii străini înarmaţi cu creioane, caiete şi agende hărţuiesc cu întrebări primul jurnalist pe care îl întâlnesc în cale.

"Vin oameni din toată Italia, doar pentru o zi. Sunt aici cu copii, cred că este de un prost gust extrem", afirmă Samantha Brizzi, responsabilă de turism pe această insulă, care vara numără 5.000 de locuitori, cazaţi în vile exclusiviste.

Danilo Rossi, în vârstă de 28 de ani, a venit cu soţia, fratele şi fiica sa în vârstă de doi ani. "Vreau pur şi simplu să văd cu propriii mei ochi, nu reuşesc să îmi revin, este cu adevărat groaznic".

Chiar dacă de acum Giglio "este cunoscută peste tot în lume", primarul Sergio Ortelli refuză să creadă că fermecătoarea sa insulă, înconjurată de o rezervaţie marină populată de ton şi delfini, se va rezuma de acum în imaginaţia oamenilor la catastrofa navei Concordia.

"Sunt prea multe lucruri frumoase de văzut pe această insulă. Nava este doar un moment din istorie. Faceţi fotografii şi apoi uitaţi nava. În timp ce marea este altceva, este cu adevărat vacanţă", afirmă el.

Dar pentru Luciana, o şoferiţă de taxi din Giglio, "s-a terminat, totul s-a schimbat, începând de acum vom avea turism catastrofă aici".

Concordia a lovit violent o rocă în noaptea de vineri spre sâmbătă, săptămâna trecută, după care a eşuat la 30 de metri de ţărm, în faţa insulei Giglio, de obicei ignorată în circuitele clasice. Pentru moment, au fost găsite 13 cadavre în mare sau în epava navei, iar aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite