Familia lui Muammar Gaddafi cere să-i fie predate cadavrul fostului lider şi al fiului său Muatassim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia lui Muammar Gaddafi a cerut vineri să îi fie predate cadavrul fostului lider libian şi al fiului său Muatassim, ucişi după ce au fost capturaţi în viaţă de combatanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), şi a făcut apel la o anchetă privind circumstanţele morţii lor, relatează AFP.

Într-un comunicat difuzat de postul de televiziune Arrai, apropiat fostului regim libian, văduva fostului lider a cerut "ONU şi organizaţiilor internaţionale, în numele familiei combatantului martir Muammar Gaddafi, să constrângă CNT să predea cadavrele martirilor triburilor lor, pentru a le înmormânta conform riturilor islamice".

Familia a făcut de asemenea apel la "o anchetă privind circumstanţele morţii liderului libian, fiului său şi camarazilor lor", potrivit televiziunii cu sediul în Siria. "Conform imaginilor difuzate de televiziuni, se pare că martirii au fost executaţi de agenţii NATO", a adăugat ea.

Fostul lider libian, în vârstă de 69 de ani, căutat de la preluarea controlului asupra oraşului Tripoli de către rebeli, în august, a fost capturat în viaţă, joi, la Sirt, la 360 de kilometri est de Tripoli, în apropiere de satul său natal, şi a fost ucis în circumstanţe încă neclare. Nu este clar dacă a fost executat sau dacă a fost ucis în schimburi de tiruri.

Fiul său Muatassim a fost de asemenea capturat în viaţă şi apoi a murit, potrivit imaginilor prezentate de televiziuni.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a solicitat, de asemenea, la Geneva, demararea unei anchete asupra circumstanţelor morţii lui Muamma Gaddafi, în timp ce Amnesty International a evocat o posibilă crimă de război.

Potrivit unor surse din Consiliul militar din Misrata, unde se află cadavrul acestuia în prezent, Muammar Gaddafi va fi înmormântat într-un loc secret pentru a evita orice pelerinaj la mormântul său pe viitor.

"Sunt mândră de curajul în luptă al soţului şi fiilor mei, care au făcut faţă unei agresiuni din partea a 40 de ţări şi agenţilor lor timp de şase luni, care îşi vor găsi locul între martiri", a adăugat Safia Gaddafi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite