Peste 500 de victime, în cutremurul din Peru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Alan Garcia a declarat trei zile de doliu naţional, iar medicii au ieşit din grevă pentru a-i ajuta pe cei peste 1.500 de răniţi . Situaţia în zonele afectate de cutremurul

Preşedintele Alan Garcia a declarat trei zile de doliu naţional, iar medicii au ieşit din grevă pentru a-i ajuta pe cei peste 1.500 de răniţi .

Situaţia în zonele afectate de cutremurul care a lovit joi sudul statului Peru este disperată, iar bilanţul victimelor a crescut la peste 500. Corespondenţii descriu morţi înşiraţi pe străzi, în timp ce reţelele de electricitate, liniile telefonice şi conductele de apă sunt complet avariate în provinciile deşertice din sudul ţării, cele mai grav lovite.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea de joi spre vineri pentru a căuta supravieţuitori în urma cutremurului care a lovit joi sudul statului Peru, mai ales provinciile Ica, Pisco şi Chincha. Preşedintele peruan Alan García a vizitat oraşele Ica de 120.000 de locuitori, unde s-au prăbuşit un sfert din clădiri, şi Pisco, un mic port pescăresc, unde nu a mai rămas aproape nicio clădire în picioare. El a declarat stare de necesitate şi trei zile de doliu naţional.

Mai multe avioane s-au îndreptat către cele două oraşe pentru a transporta răniţii la spitale din afara zonelor afectate şi a aduce ajutoare, şoselele fiind impracticabile. Autoastrada Pan Americană este întreruptă de crăpături largi, iar cea centrală din Peru este afectată din cauza unor blocuri de rocă desprinse din munţi, în partea dinspre Anzi. "Biserici, case, magazine, hoteluri, totul este distrus", a declarat primarul din Pisco unui post de radio din Lima. SUA, ONU, UE şi Crucea Roşie Internaţională au trimis bani, corturi, apă potabilă, medicamente şi alte ajutoare.

Magnitudinea seismului a fost 8 O cercetare geologică a SUA a stabilit că magnitudinea cutremurului a fost 8, şi nu 7,9, aşa cum se anunţase iniţial. Cel puţin 14 replici cu magnitudini de peste 5 grade au fost înregistrate ulterior. Epicentrul a fost în Pacific, în dreptul coastei provinciei Ica, la circa 145 de kilometri de capitala Lima. Este unul dintre cele mai mari dezastre naturale care au lovit Peru în ultimul secol. La Lima, a fost înregistrat un singur deces.

Însă mulţi localnici şi-au petrecut noaptea pe străzi şi în parcurile publice. Agenţiile de turism au declarat că accesul la vechiul oraş incaş Machu Picchu, o populară destinaţie turistică din Peru, nu a fost afectat şi nu s-a înregistrat nicio victimă printre turişti. 600 de puşcăriaşi evadaţi Două închisori au fost parţial dărâmate, au confirmat surse oficiale. Una dintre ele, Tambo de Mora, din provincia Chinca, a fost atât de afectată încât 600 de deţinuţi au evadat. Numai 29 dintre ei au fost prinşi şi transferaţi la o altă închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite