O nouă victimă a grandomaniei chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii Jocurilor Olimpice au încercat să blocheze ştirile privind accidentarea gravă la repetiţii a dansatoasarei Liu Yan Tragedia dansatoarei Liu Yan, rănită grav în timpul

Organizatorii Jocurilor Olimpice au încercat să blocheze ştirile privind accidentarea gravă la repetiţii a dansatoasarei Liu Yan

Tragedia dansatoarei Liu Yan, rănită grav în timpul unei repetiţii, a fost ţinută secretă pentru a nu umbri ceremonia de deschidere a Olimpiadei.

Liu Yan, una dintre cele mai celebre dansatoare chineze, a fost grav rănită pe 27 iulie, după ce a căzut de pe o platformă mobilă care era purtată de către soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului, potrivit ştirilor apărute în presa chineză abia în această săptămână.

Platforma s-a mişcat înainte ca ea să poată sprijini piciorul, din cauza greşelii celor care o purtau. Liu a căzut pe spate, de la peste 3 metri, rănindu-se la coloana vertebrală.

Medicii spun că tânăra îşi va petrece, cel mai probabil, toată viaţa într-un scaun cu rotile, fiind paralizată de la brâu în jos. Liu, în vârstă de 26 de ani, urma să fie solistă în piesa coregrafică numită "Strada de mătase", din cadrul spectacolului de deschidere a Jocurilor Olimpice, ţinut la stadionul "Cuibul de pasăre" din Beijing.

Lăsată în agonie timp de o oră

Surse din interiorul stadionului au declarat pentru "Telegraph" că Liu a fost lăsată să zacă, cuprinsă de durere, timp de peste 50 de minute înainte de a i se oferi primul ajutor, din cauza cordonului de strictă securitate care fusese organizat în jurul locului de desfăşurare a repetiţiilor.

Zhang Yimou, directorul ceremoniei, a vizitat-o ulterior la spital pentru a-şi exprima regretul pentru cele întâmplate.

Organizatorii au minţit presa

Săptămâna trecută, după ce cotidianul britanic "Telegraph" a publicat ştirea, organizatorii Olimpiadei din Beijing au declarat că este vorba numai despre o fractură a piciorului.

Ştirea privind fatalitatea accidentului, apărută pentru prima dată pe forumurile chinezeşti abia pe 6 august, a fost imediat ştearsă de cenzori, ceea ce a înfuriat forumiştii. La presiunile jurnaliştilor străini, oficialii olimpiadei au dezvăluit în final incidentul şi au vizitat-o pe Liu la spital, cu o echipă de televiziune.

"Nu am de gând să îmi plâng de milă. Mă voi întoarce să creez lucruri frumoase, într-un fel sau altul", a spus Liu, zâmbind şi făcând semnul victoriei. Festivităţile au inclus 14.000 de dansatori dintre care 9.000 de soldaţi ai AEP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite