Un vicepreşedinte pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei alături de care vor candida aspiranţii la preşedinţia americană pot face diferenţa între victorie şi înfrângere "Adevărul" vi-i prezintă pe câţiva dintre cei creditaţi cu

Cei alături de care vor candida aspiranţii la preşedinţia americană pot face diferenţa între victorie şi înfrângere

"Adevărul" vi-i prezintă pe câţiva dintre cei creditaţi cu şanse la vicepreşedinţia SUA. Aleşii vor lupta pentru Casa Albă, cot la cot cu cei doi candidaţi.

Guvernator de New Mexico şi fost candidat în cursa democrată pentru învestitură, numele lui Bill Richardson, politician de origine hispanică, este des menţionat atunci când se vorbeşte despre un posibil vicepreşedinte democrat. Richardson i-ar putea aduce lui Obama sprijinul alegătorilor hispanici. Votul lor ar putea fi decisiv în Florida, un veritabil "swing state" (despre care nu se ştie dacă va fi adjudecat de un republican sau de un democrat).

Despre niciun alt posibil tandem nu a vorbit presa americană mai mult decât despre cel Obama-Clinton. Această variantă i-ar mulţumi mai mult pe alegătorii fostei prime doamne, care se declară mulţumiţi în proporţie de 60% de posibilitatea de a o vedea pe Hillary vicepreşedinte. Alegătorilor lui Obama nu le surâde această posibilitate, din cauza violentelor atacuri ale acesteia la adresa senatorului de Illinois.

John Edwards, fostul senator de Carolina de Nord, a candidat la funcţia de vicepreşedinte în 2004, alături de John Kerry. Foarte popular în rândul albilor din clasa de mijloc, el ar putea convinge această categorie de electorat să meargă pe mâna lui Obama la alegerile din noiembrie.

Nici republicanii n-au ales încă

Tim Pawlenty s-a numărat printre primii susţinători ai senatorului de Arizona. Guvernatorul statului Minnesota i-ar putea aduce lui McCain susţinerea social-conservatorilor.

Bobby Jindal este prima persoană de origine indiană care ajunge în fruntea unui stat american. Guvernatorul de Louisiana este considerat unul dintre politicienii cu cele mai mare şanse de a candida alături de McCain.

Conservatorul instruit la Oxford, care este şi cel mai tânăr guvernator american, ar aduce un suflu nou şi diversitate tandemului republican.

Charlie Crist este guvernatorul statului Florida. Perceput drept un republican moderat, Crist este un înfocat avocat al limitării efectelor încălzirii globale. Bill Clinton l-a lăudat pentru eforturile de a permite infractorilor care şi-au ispăşit pedeapsa să-şi recapete dreptul la vot. Fost procuror general al Floridei, Crist este cel care a investigat Exxon-Mobil şi ConocoPhillips pentru practici monopoliste.

Lista lungă a aspiranţilor

Alţi posibili vicepreşedinţi pentru Obama sunt: Jim Webb, senator de Virginia, fostul vicepreşedinte Al Gore sau guvernatorul de Kansas, Kathleen Sebelius. Pentru McCain, îi enumerăm pe fostul congresmen Robert Portman, pe Mike Huckabee, Mark Sanford, actualul guvernator de Carolina de Sud, sau Michael Steel, un politician de culoare de succes.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite