Bine aţi venit la cârciuma STASI!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi prieteni au deschis un local în care au recreat atmosfera din sediul fostei poliţii politice est-germane Pe Normannenstraße din Berlin, nu departe de fostul sediu al Ministerului

Doi prieteni au deschis un local în care au recreat atmosfera din sediul fostei poliţii politice est-germane

Pe Normannenstraße din Berlin, nu departe de fostul sediu al Ministerului Securităţii Statului (STASI), a fost deschis localul "Firma".

În momentul în care în Republica Democrată Germană se pronunţa cuvântul "Firma", toată lumea ştia că este vorba despre serviciul secret est-german, cu care nimeni nu vroia să aibă de-a face. Acum, "Firma" din capitala germană, deţinută de Willi Gau (60 de ani), din fosta RDG, şi de Wolfgang Schmelz (53 de ani), din Vest, se vrea a fi "o satiră" la adresa STASI.

Proprietarii au încercat să recreeze atmosfera terifiantă din sediul de pe Normannenstraße. Deasupra uşii de la intrare se află o cameră de supraveghere, care le dă fiori vizitatorilor. Interiorul este amenajat astfel încât să semene cu încăperile din fostul sediu al STASI, iar clienţii fideli primesc "permise eliberate de Ministerul Securităţii Statului".

În local răsună cântecele patriotice, care altădată erau ascultate de cei care aveau neşansa de a "vizita" ministerul.

Bere nemţească şi supă rusească

Berea nemţească, supa rusească şi preparatele picante din carne alcătuiesc meniul de bază. Proprietarii ştiu că multe dintre victimele fostei poliţii politice nu gustă această glumă, pe care ei o iau în serios, sperând să le aducă bani frumoşi. Wolfgang Schmelz îi îndeamnă însă să lase resentimentele la o parte. De altfel, el însuşi a avut de-a face cu STASI, după ce s-a îndrăgostit de o RDG-istă din Berlinul de Est.

Comerţ cu trecutul

STASI nu este singura relicvă a trecutului "exploatată" în scopuri comerciale. Chinezii folosesc figura fostului lider Mao Tze Dun pentru a vinde aproape orice: de la tricouri până la cuţite. Bunkerele naziste au devenit în ultimii ani obiective turistice, la fel şi cel al lui Stalin din oraşul Samara.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite