Au venit americanii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piloţii US Army s-au întrecut cu cei români în lupte aeriene Timp de aproape două săptămâni, piloţii MiG-urilor româneşti au încercat să facă faţă avioanelor americane F-15

Piloţii US Army s-au întrecut cu cei români în lupte aeriene

Timp de aproape două săptămâni, piloţii MiG-urilor româneşti au încercat să facă faţă avioanelor americane F-15 Eagle, în lupte aeriene unu contra unu sau doi contra doi, în exerciţiul aviatic "Sniper Lance 2007", desfăşurat la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Exerciţiul a mobilizat, în total, 500 de militari şi 27 de aeronave, iar misiunile româno-americane au marcat, practic, detaşarea soldaţilor din Statele Unite în bazele din România. Armata SUA a adus la Constanţa şi aeronava "cisternă" KC 135, care a executat misiuni de realimentare în zbor a avioanelor F-15. Prezent la închiderea spectacolului aviatic de la Mihail Kogălniceanu, premierul Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să sublineze faptul că trupele SUA se vor antrena în baze româneşti, şi nu americane. 3.000 de soldaţi americani sunt aşteptaţi în patru baze militare din România, după ce parlamentul a aprobat, săptămâna aceasta, detaşarea trupelor SUA pe teritoriul ţării noastre pentru o perioadă de 10 ani, conform Acordului de Acces semnat anul trecut. Prima "tranşă" de militari americani va sosi cel târziu la toamnă, în baza din localitatea constanţeană Mihail Kogălniceanu. Celelalte facilităţi care vor primi militari aliaţi se găsesc la Smârdan, Babadag şi Cincu.

Două F-15 au aterizat forţat în Ungaria

Potrivit agenţiei de presă MTI, două dintre avioanele de luptă F-15 care au participat la "Sniper Lance 2007" au aterizat forţat, ieri, pe aeroportul internaţional din Budapesta, după ce reactorul uneia dintre aeronave a început să aibă probleme. Ministerul ungar al Apărării a refuzat să comenteze incidentul.

Bazele din România, alese pentru poziţia lor strategică

Generalul maior Mark Hertling, comandantul operaţiunilor militare americane în Europa, a declarat că bazele din România şi cele din Bulgaria, care vor fi operaţionale din 2008, au fost alese pentru importanţa strategică. "Sunt localizate în puncte-cheie de pe teritoriul unor noi state partenere, în zone tranzitate de-a lungul istoriei de băieţii răi", a declarat acesta într-un interviu pentru publicaţia "Stars and Stripes". Bazele nu vor semăna cu cele din Europa, care sunt dotate cu reşedinţe de tip familial: şcoli şi centre comerciale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite