Pe urmele comorii lui Saddam, din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii italieni investighează modul în care în oraşul Torino au ajuns milioane de bancnote de dinari irakieni, tipărite în Elveţia la începutul anului 2003. Căderea regimului

Procurorii italieni investighează modul în care în oraşul Torino au ajuns milioane de bancnote de dinari irakieni, tipărite în Elveţia la începutul anului 2003.

Căderea regimului lui Saddam Hussein, în luna mai a aceluiaşi an, a făcut ca acestea (având imprimat chipul dictatorului) să rămână, iniţial, în seifurile elveţiene.

Acum trei ani, însă, într-un restaurant din Torino au fost arestaţi câţiva membri ai unei reţele care trafica, printre altele, dinari irakieni, dinari din Croaţia socialistă, pesos argentinieni şi mărci germane din fosta RDG.

Investigaţiile au dus la interogarea a nu mai puţin de 19 persoane, multe dintre ele sus-puse, printre care se numără preşedintele şi doi funcţionari ai Băncii Credem din Parma, un fost director al unei importante instituţii din Torino, precum şi o serie întreagă de brokeri, italieni şi străini.

De la Zürich la Torino

Anchetatorii italieni li s-au alăturat celor din Elveţia, care încearcă să reconstituie, de ani întregi, drumul parcurs de vechii dinari irakieni, după "evaporarea" lor din seifurile elveţiene.Investigatorii din Torino susţin că pe piaţa italiană ar fi circulat 32 de milioane de vechi bancnote irakiene, în valoare de circa 800 de milioane de dinari.

Fiecare bancnotă a fost convertită de două ori: în noii dinari, tipăriţi în 2004, apoi în euro, din calcule reieşind o cifră totală impresionantă: 30 de milioane de euro. Ancheta a mai scos la iveală un amănunt: vechii dinari irakieni s-au "plimbat" şi prin Milano, Lugano şi Zürich. Până în prezent, nici investigatorii elveţieni, nici cei italieni nu au descoperit cine anume a administrat "comoara" din seifurile elveţiene încă de la început.

800 milioane de dinari irakieni

- au circulat, în ultimii ani, pe piaţa neagră din Italia, fiind convertiţi în euro

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite