UE votează pentru îngheţarea a 495 de milioane de euro destinate Ungariei, din cauza deficitului bugetar excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au căzut de acord să sancţioneze Ungaria pentru deficitul său bugetar excesiv prin îngheţarea a 495 de milioane de euro din fondurile de coeziune destinate acestei ţări. Decizia reprezintă o premieră si vine ca urmare a unei recomandări a Comisiei Europene.

Totuşi, hotărârea va fi reanalizată peste trei luni. Potrivit ministrului danez de Finanţe, Margrethe Vestager, dacă până la data de 22 iunie Ungaria va prezenta măsuri pentru redresarea situaţiei, sancţiunea va fi ridicată. În caz contrar, îngheţarea fondurilor va intra în vigoare în 2013.

Decizia a fost luată în contextul în care mai multe state europene, printre care Marea Britanie şi Austria, au insistat pentru amânarea până în septembrie a deciziei referitoare la sancţionarea Ungariei.

În februarie, Comisia Europeană a propus suspendarea sumei de 495,184 milioane de euro din angajamentele privind fondurile de coeziune pentru Ungaria ce devin efective la 1 ianuarie 2013, reprezentând 0,5% din PIB şi 29% din fondurile de coeziune alocate pentru Ungaria pentru anul viitor.

În ianuarie, Comisia ajunsese la concluzia că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi aduce deficitul sub nivelul de 3% din PIB în anul 2011 într-o manieră credibilă şi durabilă, avertizând Budapesta că trebuie să acţioneze pentru redresarea situaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite