UE îi avertizase pe ucraineni să n-o condamne pe Timoşenko. Relaţia cu UE se va deteriora, avertizează europenii.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a emis un avertisment neobişnuit de dur înainte de verdictul dat azi în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. UE ceruse ca procesul să nu fie politizat şi fostul oficial să nu fie condamnat.

Ucraina a ales să nu ţină cont de avertisment şi, mai mult ca sigur, asta va duce la o deteriorare semnificativă a relaţiilor cu UE, scrie "Des Spiegel".
Uniunea Europeană avetizase deja Ucraina că vor exista consecinţe asupra relaţiei UE-Ucraina dacă fostul premier e găsit vinovat şi condamnat. Verdictul judecătorului Rodion Kireiev? "Vinovată". "Ştiţi că decizia este politică", se plânsese Timoşenko presei internaţionale. Şi UE pare a fi de acord cu afirmaţia ei.
După reuniunea miniştrilor de Externe din UE de luni, reprezentantul pentru politică externă, Catherine Ashton, a dat publicităţii o luare de poziţie: "Nu suntem optimişti în legătură cu acest proces, impresia noastră este şi rămâne că este o aplicare selectivă a justiţiei". O posibilă consecinţă ar fi "încetinirea" relaţiilor economice dintre UE şi Ucraina. "Am discutat şi că acum suntem în faza finală a negocierilor cu Acordul de asociere cu Ucraina şi că va trebui să evaluăm impactul verdictului foarte atent", a mai avertizat, nu foarte voalat, Ashton.
Nu numai Ashton şi-a manifestat îngrijorarea, ci şi alţi miniştri de Externe europeni, precum germanul Guido Westerwelle, care a indicat şi el că "UE respinge procesele politice". Iar la mijlocul lui septembrie, cancelarul german Angela Merkel i-a explicat preşedintelui ucrainean Ianukovici că asistenţa UE depinde de angajamentul Ucrainei faţă de democraţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite