VIDEO : Oraşul ucrainean Dnipropetrovsk, unde s-a născut Iulia Timoşenko, lovit de patru atentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru explozii s-au produs vineri în centrul oraşului Dnipropetrovsk, din Ucraina, provocând în total rănirea a 30 persoane potrivit informaţiilor preliminare, a anunţat Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, citat de AFP.

UPDATE 20.49 La Dnepropetrovsk au fost reţinuţi primii suspecţi de organizarea exploziilor, informează mass media locale, citând surse din departamentul regional de Interne. Adjunctul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vladimir Rakitski, a declarat că nu deţine informaţii referitoare la reţinerea unor persoane suspecte.

În urma celor 4 explozii au fost rănite 27 de persoane, printre care 9 copii. Şeful MAI, Vitali Zaharcenko a ordonat ca miliţia şi trupele interne din marile oraşe ale ţării să treacă la starea maximă de alertă. Procuratura a deschis dosar penal pentru terorism, informează Vocea Rusiei.

UPDATE 17.51 Parlamentarii de opoziţie din Ucraina sugerează că guvernul preşedintelui Viktor Ianukovici ar putea fi în spatele seriei de explozii de vineri, ce s-au soldat cu cel puţin 27 de răniţi.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, Mikola Tîmenko, membru al partidului lui Iulia Timoşenko, de opoziţie, a spus că guvernul ar putea folosi atacurile pentru a distrage atenţia de la cazul fostului premier.

UPDATE 16.43 Rada Supremă (Parlamentul ucrainean),ale cărei lucrări au fost blocate în ultimele patru zile de opoziţie, se va reuni vineri după-amiază, într-o şedinţă de urgenţă, ca urmare a situaţiei create la Dnepropetrovsk, a anunţat serviciul de presă al legislativului ucrainean, citat de RIA Novosti.

UPDATE 16.26 Toate bombele care au explodat vineri în oraşul ucrainean Dnipropetrovsk, oraşul natal al Iuliei Timoşenko, au fost amplasate în coşuri de gunoi.

Bilanţul răniţilor în cele patru atentate din oraşul ucrainean Dnipropetrovsk este de 30, a anunţat ministrul pentru situaţii de urgenţă.

Procurorul regional din Dnipropetrovsk a lansat o anchetă privind exploziile care s-au produs vineri în localitate, pe care le tratează ca acte de terorism, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Parchetului, citat de Interfax Ucraina.

Niciun suspect nu a fost identificat încă, iar astfel de atentate sunt neobişnuite pentru Dnipropetrovsk. Oraşul industrial din estul Ucrainei este locul unde s-a născut fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a calificat cele patru atentate drept o provocare şi a promis un răspuns adecvat, relatează agenţia de presă Interfax.

Potrivit RIA Novosti, între cinci persoane au fost rănite când un dispozitiv explozibil neidentificat a explodat într-o staţie de tramvai din centrul Dnipropetrovsk.

A doua deflagraţie a avut loc o oră mai târziu, în apropiere de un cinematograf, rănind alte şapte persoane.

A treia explozie a avut loc în apropiere de o gară, iar a patra într-un parc public.

Victimele au fost internate în spital.

Traficul în centrul oraşului a fost restricţionat.

Situaţia din Ucraina este tensionată, după presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă Timoşenko. Ea a fost liderul Revoluţiei Portocalii, proocidentale, din 2004, dar principalul său rival, prorusul Ianukovici, a câştigat alegerile din 2010 şi a strâns legăturile cu Rusia.

Ucraina se pregăteşte să găzduiască turneul de fotbal Euro 2012, în această vară.

UPDATE 14.15

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a descris exploziile din Dnipropetrovsk ca pe o nouă provocare pe care o are ţara de înfruntat. "Ştiu cât de mult ştiţi şi voi. E tot ce ştim. Ştim că mai mulţi oameni au fost răniţi. Înţelegem că e o nouă provocare pe care Ucraina trebuie s-o înfrunte", le-a spus Ianukovici jurnaliştilor în Armiansk, Crimeea, unde se află vineri în vizită. "Vor fi numiţi cei mai buni specialişti pentru a investiga exploziile. Ne gândim care e modul adecvat în care să răspundem", a mai declarat şeful statului ucrainean.

Prima explozie s-a produs la ora locală 11.50 (11.50, ora României), fiind provocată aparent de un "dispozitiv exploziv" plasat într-un coş de gunoi, în apropierea unei staţii de tramvai, a informat telefonic filiala locală a ministerului din acest oraş situat în zona de centru-est a ţării.
Cea de-a doua bombă, amplasată tot într-un coş de gunoi, a avut loc la ora 12.20, în apropierea unei săli de cinematograf, a precizat sursa citată. O a treia a avut loc în apropierea gării, scrie AFP.

Procurorul regional a deschis o investigaţie penală, pornind de la prezumţia că este vorba de atentate teroriste, a declarat Iuri Boiko, purtătorul de cuvânt al procurorului, citat de Interfax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite