În Tunisia, ţara unde a izbucnit “Primăvara arabă”, primele alegeri libere sunt câştigate de islamişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din Tunisia s-au încheiat, voturile sunt încă numărate, razta de participare a fost una inimaginabilă pentru orice ţară din Europa: peste 90%.

După numărătoarea parţială a voturilor, islamiştii din partidul Ennahda sunt în frunte. Urmează Congresul pentru Partidul Republicii (stânga). Radioul de stat a anunţat că în mai multe oraşe din ţară, islamiştii se clasează pe primul loc. Şi observatorii străini spun că cel mai probabil islamiştii vor câştiga partea leului.
"Rezultatele sunt foarte bune pentru Ennahda", a declarat un oficial al partidului. Rezultatele finale vor fi cunoscute abia marţi. Sarcina noului Parlament (217 locuri) al cărui mandat va dura un an va fi de a rescrie Constituţia, a alege un guvern interimar şi a stabili date pentru noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale.
Partidul secular Coaliţia Democratic Modernistă şi-a acceptat înfrângerea. "Ennahda a reuşit acolo unde noi am dat greş. Trebuie să schimbăm multe lucruri şi trebuie să ne unim din nou", a declarat Riadh Ben Fadhal, de la CDM.
În Tunisia s-a declanşat ceea ce avea să primească, după mai multe luni, numele de "primăvara arabă". Protestele care au dus la căderea dictatorului Ben Ali au fost declanşate de vânzătorul de legume Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc în semn de protest faţă de sărăcie şi de politica autoritară a guvernului. Odată căzut regimul Ben Ali, protestele au cuprins întreaga regiune: Egipt, Libia, Yemen, Siria, Bahrain.
Scenariul este unul surprinzător pentru Tunisia şi îi îngrijorează pe secularişti. El s-ar putea repeta şi în alte state care au trăit recent proteste de amploare care au dus la căderea regimurilor, precum Egipt şi Libia. Iar "norocul" islamiştilor de la Ehhahda ar putea fi contagios pentru Egipt. Şi în Ţara Faraonilor, islamiştii partidului Frăţia Musulmană sunt pe o poziţie fruntaşă în topul preferinţelor electorale ale egiptenilor.
Observatorii europeni prezenţi la alegerile din Tunisia au declarat luni că alegerile au fost printre cele mai libere şi mai democratice la care au asistat vreodată şi au îndemnat toate partidele să accepte rezultatele.
Diplomaţii occidentali nu sunt îngrijoraţi nici de rezultatul obţinut de islamişti. Sunt convinşi că Ennahda nu va obţine suficiente voturi pentru aobţine majoritatea şi că va fi nevoită să formeze o alianţă cu seculariştii, ceea ce îi va dilua influenţa, scrie Reuters.
Liderului partidului islamist, Rachid Ghannouchi, a petrecut 22 de ani în exil (în Marea Britanie) şi ia ca model pentru partidul său islamismul moderat al premierului turc Recep Tayyip Erdogan. El a promis că partidul său va respecta drepturile femeilor şi că nu va încerca să impună un cod moral tunisienilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite