Al treisprezecelea preşedinte al Indiei poate fi o femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socotită prilej de promovare a femeilor indiene, Pratibha Patil este deja puternic contestată Circa 4.500 de legislatori din statele indiene au început ieri să voteze pentru alegerea

Socotită prilej de promovare a femeilor indiene, Pratibha Patil este deja puternic contestată

Circa 4.500 de legislatori din statele indiene au început ieri să voteze pentru alegerea următorului preşedinte al federaţiei. Rezultatele scrutinului parlamentar sunt aşteptate sâmbătă. Deşi puţin cunoscută până acum la nivel naţional, cele mai mari şanse le are guvernatoarea statului Rajasthan, Pratibha Patil, candidata coaliţiei la putere.

Chit că are 72 de ani, dintre care mulţi în politică, numele Pratibhei Patil a irumpt pe scena politică federală indiană abia acum, după ce Partidul Congresului şi aliaţii săi comunişti, care conduc în prezent India, nu au putut găsi un candidat comun. Numirea unei "bunici" pentru cea mai înaltă funcţie constituţională din statul indian părea fără probleme, ba chiar ocazia perfectă pentru promovarea femeilor pe subcontinentul unde sunt încă puternic discriminate.

La început s-a spus că singura calitate a guvernatoarei din Rajasthan este fidelitatea pentru puternica dinastie Gandhi. Apoi i s-a actualizat trecutul: că s-a folosit de o bancă cooperatistă destinată femeilor sărace pentru a acorda credite neperformante familiei şi că şi-a ajutat fratele să scape de acuzaţiile de complicitate la crimă.

La fel de contestat este şi contracandidatul Bhairon Singh Shekhawat, 83 de ani, suspendat din funcţia de poliţist, în 1947, pentru mită.

Retragerea la Universitate

Scandaluri electorale care ating prestigiul funcţiei. Mai mult ceremonial, postul de preşedinte al federaţiei indiene devine important în situaţiile de criză politică, când i se cere să fie arbitru imparţial. În rest, preşedintele este totuşi şeful armatei.

După ce îşi va încheia mandatul de al doisprezecelea preşedinte indian, onorabilul APJ Abdul Khalam este aşteptat să revină la Madras Institute of Technology din Chennai, unde a absolvit aeronautica şi a fost profesor de tehnologie şi transformări sociale, înainte să fie ales în funcţia supremă din stat.

Supranumit "omul-rachetă", din cauza rolului în programul de înarmare nucleară a Indiei, Khalam a condus doctorate pe toată durata preşedinţiei şi a menţinut legătura cu cercetătorii prin e-mail.

Mamele naţiunii

Multe familii indiene folosesc ecografiile prenatale pentru a renunţa la fete dinainte de naştere - de vină sunt mai ales dotele. Cu toate acestea, India - ca şi Bangladeshul, şi Pakistanul - a avut, în repetate rânduri, femei la cele mai înalte niveluri de conducere, e drept, membre ale unor rezistente dinastii politice.

În 1966, Indira Gandhi devenea prima premieră a Indiei; nora sa, Sonia Gandhi, de origine italiană, este acum lidera din culise a puternicului Partid al Congresului. Fostă premieră, Benazir Bhutto se pregăteşte, în exil, să revină în turbulenta viaţă politică de la Islamabad.Iar conducerea militară din Bangladesh luptă cu cele două rivale naţionale Begum Khaleda Zia şi Sheikh Hasina

Pratibha Patil are susţinerea Soniei Gandhi pentru funcţia de preşedintă a federaţiei indiene

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite