O treime din paraguayeni trăiesc în sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea câştigării alegerilor de către Fernando Lugo, poreclit "episcopul săracilor", a declanşat petreceri uriaşe ale mulţimii şi focuri de artificii. Paraguay este cea mai săracă

Vestea câştigării alegerilor de către Fernando Lugo, poreclit "episcopul săracilor", a declanşat petreceri uriaşe ale mulţimii şi focuri de artificii. Paraguay este cea mai săracă ţară din America de Sud, cu excepţia Boliviei.

Potrivit Băncii Mondiale, o treime din cei 6,5 milioane de paraguayeni trăieşte sub limita sărăciei, însă alte statistici arată că până la jumătate din populaţie ar putea fi în această situaţie. În zonele rurale, aproape 41,20% din populaţie nu are un venit stabil pentru a acoperi necesităţile de bază.

Inegalitatea este o altă plagă a societăţii paraguayene. Statisticile arată că cei mai bogaţi 10% din locuitorii ţării deţin 43,8% din venitul naţional, iar cei mai săraci 10% deţin numai 0,5%. Paraguay cunoaşte un mare grad de concentrare a pământului în mâinile unor oameni bogaţi: 10% din populaţie controlează 66% din pământ, în timp de 30% din oamenii de la ţară nu au pământ deloc.

Recesiunea economică a agravat inegalităţile, mai ales în zonele sărace, o mare parte a populaţiei fiind nevoită să plece din ţară în căutare de lucru. Cu puţine resurse minerale, economia paraguayană depinde de agricultură şi de exportul de energie hidroelectrică.

Şomaj, corupţie şi crimă organizată

Victoria lui Lugo a fost alimentată şi de nemulţumirile populaţiei faţă de rata mare a şomajului (13%). Alături de Haiti şi Ecuador, Paraguay este percepută ca una dintre cele mai corupte ţări din America de Sud, potrivit rapoartelor Transparency International. În plus, ţara este cunoscută drept nod al traficanţilor, al spălării de bani şi al crimei organizate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite