„Sarkozy e responsabil de situaţia precară a rromilor”: socialistul Hollande îl atacă pe preşedintele-candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialistul promite că dacă va fi ales preşedinte, va crea condiţii mai bune pentru ţigani în Franţa şi că va încerca să determine recunoaşterea pe plan internaţional a exterminării ţiganilor de către regimul nazist.

Politica lui Sarkozy e responsabilă de situaţia precară în care se află rromii, afirmă François Hollande, socialistul considerat favorit al alegerilor prezidenţiale. Hollande s-a pronunţat, potrivit „Le Point"; contra „oricărei politici specifice etno-rasiale", într-o scrisoare adresată organizaţiei Romeurope.

Citeşte şi:
VIDEO Peripeţiile unei familii de ţigani din Bărbuleşti care se întoarce pe Coasta de Azur

Un sat întreg de ţigani s-a mutat la Berlin. "Angela, eşti mama Europei, te iubim"

„Politica lui Sarkozy este cea responsabilă de precaritatea intolerabilă în care se află aceste familii. El transformă un grup, o populaţie într-un ţap ispăşitor ideal pentru a-şi justifica politicile tot mai represive", scrie Hollande, care, potrivit sondajelor, ar avea un avantaj faţă de Sarkozy în cel de-al doilea tur (mai) al alegerilor prezidenţiale.

„Am denunţat tot timpul şi voi continua să fac, stigmatizarea periculoasă lansată în august 2010 de preşedintele la final de mandat, faţă de populţaia rromă: expulzări brutale repetate, stigmatizarea tot mai pronunţată, interdicţia de a munci şi de a se forma, repatrieri fără niciun rezultat", adaugă el.
La începutul lui februarie însă, Hollande şi-a atras criticile UMP (partidul de guvernământ) după ce a declarat într-un interviu că, dacă va câştiga alegerile, va crea „tabere" pentru rromi în Franţa.

„Situaţia acestor femei, copii, bărbaţi, care trăiesc în spaţii insalubre, nu e acceptabilă", declară, indignat, socialistul. El şi-ar dori ca atunci „când un asemenea spaţiu e desfiinţat, să fie propuse alternative".
„Nu mai putem continua să acceptăm ca aceste familii să fie gonite dintr-un loc fără să fie găsite soluţii. Asta îi determină să se instaleze în alte părţi, în condiţii la fel de proaste", spune liderul socialist.

„Legea trebuie să se aplice tuturor: nu trebuie să existe o politică specifică pentru o anumită categorie de populaţie, politici concepute pe baze etno-rasiale reale sau presupuse, aşa cum sunt cele aplicate de preşedintele la final de mandat".

În final, candidatul social promite că va face tot posibilul „pentru ca exterminarea ţiganilor de către regimul nazist să fie recunoscută la nivel european şi internaţional".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite