Bulgarii se organizează pe Facebook împotriva ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria se mobilizează de la Katuniţa până la Varna contra ţiganilor.

Deşi la Katuniţa, satul unde au izbucnit violenţele interetnice, au fost desfăşurate forţe de securitate impresionante - poliţişti, jandarmi, pompieri - proteste faţă de populaţia ţigănească au izbucnit în toate oraşele importante ale Bulgariei - capitala Sofia, Plovdiv, Pazargic şi Varna. De la casnice şi până la motociclişti, bulgarii utilizatori de Facebook s-au mobilizat şi s-au organizat spontan prin intermediul Facebook contra ţiganilor.

Mii de bikeri au năvălit duminică seara în Katuniţa, venind direct de la reuniunea pe care o aveau în oraşul Sopot, relatază "Standart". Nu au mai avut loc confruntări însă în această zonă în noaptea trecută, deoarece poliţia a reuşit să forţeze ţiganii să intre în casele lor. Etnicii rromi încercau să îi provoace pe protestatari prin gesturi indecent. Convinşi să plece, cel puţin pentru moment, au fost şi protestatarii bulgari.

Tensiunile interetnice din zona oraşului Plovdiv au escaladat după ce nepotul „Ţarului Kiro" (Kiril Raşkov, un ţigan mafiot local), a lovit cu maşina şi a ucis intenţionat un tânăr de 19 ani - Angel Petrov, vineri seara. Ulterior, locuitorii satului bulgăresc unde s-a petrecut tragedia - Katuniţa - au dat foc locuinţelor liderului clanului mafiot, Kiril Raşkov.

Ţiganii din Plovdiv se înarmează

Între timp, nici ţiganii nu stau degeaba. Populaţia de rromi din cartierul Stolipinovo (oraşul Plovdiv, în apropiere de satul Katuniţa), dar şi din alte cartiere precum Ageasan Mahala şi Şeker Mahala au început să se înarmeze, pentru a preveni eventuale atacuri asupra lor, potrivit Novinite. Unii dintre ei cu bâte şi lopeţi, dar alţii cu arme de foc.
"Primim veşti tot mai îngrijorătoare", scrie un site local de ştiri, Plovdiv24.bg. Potrivit acestuia, bande înarmate de ţigani au fost văzute în oraş, încercând să se organizeze la rândul lor pentru a protesta.

Protestatarii bulgari au incendiat duminică seara un club în cartierul Stolipinovo şi au atacat şi bătut participanţii la o nuntă turcească.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite