Capitala Thailandei, pe cale să fie lovită de “furtuna perfectă”. Apele vin cu tot cu crocodili şi şerpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thailanda se confruntă cu cele mai grave inundaţii din 1942 încoace. Peste 370 de oameni au murit, peste nouă milioane sunt afectaţi şi 28 din provinciile ţării (adică o treime din întregul teritoriu!) sunt inundate, după ce o serie de furtuni au lăsat o cantitate de apă inimaginabilă.

Sâmbătă, situaţia se va agrava. Meteorologii spun că un puhoi de 1 miliard de metri cubi de apă va trece peste capitala Bangkok, pentru a-şi croi drum spre Golful Thailandei, la 30 de kilometri de capitală. În acelaşi timp, va exista şi cel mai înalt flux, relatează CNN.



"Imaginaţi-vă echivalentul a 480.000 de piscine olimpice încercând să-şi facă drum prin Bangkok. Apele care încearcă să iasă, combinate cu fluxul care vine...am putea vedea în Bangkok furtuna perfectă", spune Craig Steffensen, de la Banca pentru Dezvoltarea Asiei.

Un miliard de metri cubi de apă vor încerca să-şi croiască drum spre Golf prin Bangkok



Capitala Thailanda se află la doar câţiva metri deasupra nivelului mării şi se află într-un proces continuu de scufundare, pe măsură ce creşte nivelul mării în Golful Thailandei.

Diguri care nu fac faţă

Oraşul e protejat de diguri, dar e posibil ca acestea să nu fie suficient de înalte. Înainte de vârful aşteptat sâmbătă, erau deja la 100% din capacitate. Autorităţile au încercat să dreneze apele către golf prin estul şi vestul Bangkok-ului.

O fetiţă pescuieşte pe stradă



Deocamdată, aeroportul principal al capitalei este încă deschis, pentru că este protejat de un dig înalt de trei metri şi lung de 22,5 km. Însă peste 80 de autostrăzi din 15 provincii şi numeroase căi ferate din nord sunt impracticabile. Un alt aeroport în schimb, Don Muang, în principal pentru zboruri interne, a fost închis, după ce apele au ajuns până pe pistele de aterizare.

Turiştii, sfătuiţi să părăsească ţara



Şerpi şi crocodili în centrul capitalei

Că stau cu picioarele în apă în case şi pescuiesc pe străzi ori că nu pot ajunge la muncă nu ar fi cea mai mare problemă pentru locuitori. Însă apele vin cu tot cu şerpi uriaşi, crocodili şi un uriaş risc sanitar - boli.

Aeroportul Don Muang, "cucerit" de ape
Un taximetrist a prins un şarpe adus de ape pe străzile din centrul capitalei

Localnicii încearcă să captureze reptilele, cum s-a întâmplat cu un şarpe de doi metri scos de un taximetrist din apele de pe strada de la lângă Grand Palace (centrul Bangkok-ului). Oamenii s-au unit şi pentru a prinde crocodilii aduşi de ape după ce fermele de lângă capitală au fost inundate.

Crocodilii, un alt pericol adus de inundaţii

Odată cu apele vine şi riscul de boli - thailandezii nu mai au nici apă curentă, nici canalizare. Epidemiile pot izbucni oricând.



Pagube uriaşe. Producţia de calculatoare, blocată

Localnicii, rămaşi fără apă curentă şi canalizare, riscă să se îmbolnăvească


Inundaţiile au produs daune economice importante: au şters 2% din PIB-ul ţării - o pagubă totală în jur de 5 miliarde de dolari. Apele au distrus sediile mai multor companii străine - în special japoneze. Au întrerupt de asemenea şi fluxul de componente de calculator. Thailanda este al doilea producător mondial de Hard Disk Drive-uri (HDD), iar producţia de calcutoare va fi afectată.



Nenorocirea va afecta şi producţia de orez şi prin urmare şi preţurile la acest aliment de bază pentru thailandezi.

Un thailandez resemnat, chiar dacă locuinţa i-a fost distrusă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite