Noi teste pentru cetăţenia germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitanţii trebuie să înveţe istoria şi obiceiurile locale De la 1 septembrie 2008, cei care vor dori să obţină cetăţenia germană vor trebui să treacă un test de cunoştinţe

Solicitanţii trebuie să înveţe istoria şi obiceiurile locale

De la 1 septembrie 2008, cei care vor dori să obţină cetăţenia germană vor trebui să treacă un test de cunoştinţe despre istoria şi realităţile din Germania.

Testul conceput sub forma opţiunilor multiple - un răspuns corect din patru variante - cuprinde 300 de întrebări. Pentru fiecare solicitant va fi ales un set cu 33 de întrebări, iar acesta trebuie să ştie răspunsul la 17 dintre ele pentru a dobândi cetăţenia. Dezbaterile pe marginea introducerii acestui nou test, pe lângă alte condiţii legale necesare, pe care trebuie să le îndeplinească un străin, au durat peste doi ani.

Mai multe asociaţii ale minorităţilor şi partidele din opoziţie au obiectat că sintagma "a deveni german" va depinde de pregătirea intelectuală a solicitantului şi că străinii cu educaţie şcolară precară vor fi dezavantajaţi. Tot obligatorii sunt şi cursurile pentru participarea la test. Anul trecut, în landul Hessa a fost lansat un experiment în acest sens.

Nimeni nu e suprasolicitat

Testul-pilot a demonstrat că 70% din cei care au luat parte la el au înregistrat rezultate pozitive. Autorii susţin că, în cadrul celor 60 de ore, "cunoştinţele pot fi aprofundate dincolo de limitele precise impuse de întrebări". Pe de altă parte, presa germană atrage atenţia că mulţi dintre cei care au participat la test erau elevi şi studenţi. Ministrul de interne, Wolfgang Schäuble, a precizat că "testul e oportun şi nu suprasolicită pe nimeni".

Fără amprentare

Odată cu noile reglementări privind obţinerea cetăţeniei, guvernul de la Berlin a decis şi introducerea unui nou buletin, din 2010, care să înlesnească afacerile pe internet, tranzacţiile online şi activitatea instituţiilor publice sau private.

Buletinul de identitate va avea forma unui card cu fotografie digitală. Amprenta digitală, un alt subiect care a creat controverse, rămâne opţională.

Până acum, amprentarea solicitanţilor de azil politic era obligatorie. Numită "cântatul la pian", procedura nu a provocat reacţii internaţionale de genul celor la adresa guvernului de la Roma, care a decis amprentarea membrilor comunităţilor de nomazi din Italia.

Iniţial, Ministerul de Interne a dorit ca amprentele cetăţenilor să figureze pe buletinele de identitate. A fost însă nevoit să dea înapoi, după ce opoziţia, societatea civilă şi organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului au invocat dreptul fundamental la intimitate şi protecţia datelor personale.

Obligaţii şi drepturi

De la întrebări precum ce înseamnă STASI sau ce este o coaliţie de guvernământ, până la drepturile fundamentale garantate de Constituţie, solicitanţii trebuie să ştie dacă legea fundamentală prevede ca toţi cetăţenii să aibă la fel de mulţi bani sau cum poate fi îngrădită libertatea de exprimare şi cea a presei. Pe lângă îndatoriri, solicitantul află din acest chestionar şi care îi sunt drepturile în noua ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite