SUA a capturat un lider taliban - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre capturarea unui important lider taliban, sărbătoarea naţională din Coreea de Nord sau problemele din transportul feroviar belgian. Printre alte subiecte, UE regretă decizia Libiei de a nu mai acorda vize europenilor, iar UE reînnoieşte sancţiunile împoriva Zimbabwe.

SUA a capturat un lider taliban. Mullah Abdul Ghani Baradar, comandantul taliban a cărui capturare a fost făcută publică săptămâna aceasta, este una dintre cele mai importante persoane ale mişcării. Acesta este al doilea ca importanţă, imediat după liderul taliban Mullah Mohammed Omar, notează CNN. Baradar a fost consilierul ministrului afgan de Apărare în momentul în care ţara era controlată de talibani, potrivit comitetului ONU responsabil cu sancţionarea membrilor Al Qaeda şi a talibanilor.

Kim Jong Il a împlinit 68 de ani.
Coreea de Nord celebrează una dintre cele mai importante sărbători naţionale. Înot sincron, bomboane pentru copii şi mii de buchete de flori au fost unele dintre bucuriile nord-coreenilor în timpul "Sărbătorii din Februarie", ziua de naştere a liderului Kim Jong Il. Potrivit surselor oficiale nord-coreene, Kim a împlinit 68 de ani, deşi există zvonuri potrivit cărora ar fi mai în vârstă, scrie Voice of America.

Traficul feroviar belgian, disturbat de greve.
Unul dintre mecanicii implicaţi în coliziunea feroviară din Belgia a supravieţuit accidentului, potrivit unui purtător de cuvânt al sistemului feroviar belgian, citat de The New York Times. Acesta ar putea ajuta la investigaţia demarată pentru determinarea cauzei unuia dintre cele mai mortale accidente din Belgia. mecanicii belgieni au intrat în grevă în momentul în care au auzit că oficialii locali îl găsesc vinovat de coliziune pe mecanicul rănit. Traficul feroviar naţional şi internaţional a fost afectat grav de declanşarea protestelor.

UE regretă decizia Libiei de a nu mai acorda vize europenilor. Comisia Europeană a condamnat decizia Libiei de a nu mai elibera vize europenilor care provin din zona Schengen. Comisia a anunţat că "regretă decizia unilaterală şi disproporţionată" a Libiei şi că naţiunile afectate vor lua în considerare "o reacţie potrivită". Libia a luat această decizie pe fondul refuzului Elveţiei de a permite intrarea în ţară a 188 de libieni importanţi, scrie BBC.

UE reînnoieşte sancţiunile împoriva Zimbabwe. Uniunea Europeană a reînnoit sancţiunile împotriva preşedintelui Robert Mugabe şi a liderilor politici importanţi din Zimbabwe pentru încă un an, scrie The Telegraph. Această mişcare este un semn clar a dezamăgirii Vestului faţă de coaliţia cu fosta opoziţie a Mişcării pentru Schimbare Democratică. Guvernul a fost format cu un an în urmă, însă a fost marcat de dispute între membrii coaliţiei. O declaraţie oficială a UE anunţă că sancţiunile vor fi extinse pe încă 12 luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite