O sută de ţări susţin independenţa Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea analiştilor cred că provincia secesionistă îşi trăieşte ultima săptămână între graniţele Serbiei

Premierul Hashim Thaci mizează pe sprijinul a circa 100 de state, decise să recunoască independenţa Kosovo. Ziua mult aşteptată de kosovari ar putea fi, după cele mai multe surse politice, 17 februarie.

"O sută de ţări ne-au confirmat, până în prezent, că sunt gata să recunoască independenţa Kosovo. Vom beneficia de o vastă şi puternică recunoaştere internaţională", i-a asigurat Thaci pe kosovari, după ultima întâlnire avută cu Joachim Rücker, administratorul ONU.

Premierul nu a precizat însă care sunt cele o sută de ţări şi nici nu a oferit vreun indiciu asupra datei proclamării independenţei. Potrivit mass -media kosovară, parlamentul provinciei ar trebui să se reunească în următorul weekend, iar declaraţia de independenţă să fie adoptată duminică, 17 februarie, susţin cele mai multe surse interne şi internaţionale, scrie Reuters.

Agenţia citată aminteşte că independenţa Kosovo, populată majoritar de albanezi, este sprijinită de Statele Unite şi majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Excepţie de la regulă face Rusia, care a blocat până acum adoptarea unei rezoluţii asupra independenţei, în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Belgradul s-a resemnat

Şi la Belgrad se aşteaptă ca declararea independenţei să aibă loc în această săptămână. "Se adună din ce în ce mai multe informaţii, potrivit cărora Thaci va proclama, ilegal, independenţa unilaterală a Kosovo în 17 februarie", a declarat Slobodan Samardzic, ministrul sârb însărcinat cu dosarul Kosovo. Uniunea Europeană, care urmează să înlocuiască supervizarea ONU în provincie, va decide, în cursul reuniunii miniştrilor de externe din 18 februarie, trimiterea forţei de poliţie şi a misiunii judiciare.

Diplomatul olandez Peter Feith va deveni, astfel, "reprezentant civil internaţional" şi al UE, în Kosovo, având mandat până la sfârşitul lui februarie 2009. Generalul francez Yves de Kermabon, care a mai fost la comanda KFOR, în 2004, va prelua forţa de poliţie, iar diplomatului britanic David Slynn îi va reveni responsabilitatea regiunii Mitrovica, în nordul Kosovo.

Misiunea, botezată "Eulex", îndelung pregătită la Priştina, va înlocui ONU în provincie, după o perioadă de tranziţie de 120 de zile. La Belgrad, misiunea UE nu este privită cu ochi buni. În absenţa unei aprobări din partea Consiliului de Securitate, misiunea nu "are o bază legală", a declarat, zilele trecute, preşedintele Boris Tadic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite