Uniunea Europeană organizează un summit de criză pe 23 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa trece printr-o nouă furtună financiară după alegerile din Grecia şi cele din Franţa.

La doar două săptămâni de la instalarea la Elysée, noul şef de stat francez va trebui să meargă, pe 23 mai, la o reuniune extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE, menită conceperii unui plan de relansare economică a Europei. Data a fost anunţată pe Twitter de şeful Consiliului European, Herman van Rompuy, relatează "Le Figaro". Reuniunea va fi una pregătitoare pentru Consiliul de vară, din 28.29 iunie. Va trasa liniile mari ale planului privind creşterea economică, în ton cu mesajul susţinut de socialistul François Hollande în timpul campaniei electorale: doar austeritatea nu va scoate Europa din criză.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, numeroase propuneri (ale Comisiei) au fost aruncate pe masă şi aşteaptă unda verde din partea statelor membre şi a Parlamentului European. Chiar dacă revenirea la creştere economică va dura, un punct important va fi atins la sfârşitul anului dacă deciziile potrivite sunt luate acum".

Furtună pe pieţe

Seismul politic din Grecia a zguduit din nou întreaga Eurozonă. Spectrul unei ieşiri a ţării di euro a revenit şi se fac tot mai simţite temerile că s-ar putea astfel crea un precedent. Un faliment şi apoi întoarcerea la drahmă ar putea contamina Irlanda, Portugalia, Spania, Italia şi Franţa. Iar falimentul pare un scenariu tot mai probabil, judecânt după reacţia pieţelor. Ieri, Bursa din Atena a căzut cu 8%, iar azi - cu încă 3%. Barroso a fost tranşant: Grecia trebuie să pună în aplicare reformele, "altfel, vorbim de faliment".

Situaţia este alarmantă şi în Spania. Iar în Franţa, virajul spre stânga de la prezidenţiale lasă Germania fără un aliat important. Este clar că e nevoie de un proiect de relansare economică a Europei, dar nimeni un ştie exact prin ce mijloace. Noul preşedinte francez, François Hollande, propune crearea de eurobonduri. Propunerea e respinsă de cancelarul german fără drept de apel. O idee franceză acceptată la Berlin ar fi însă ca Banca Europeană de Investiţii să susţină financiar marile proiecte europene. Germania nu permite însă sub nicio formă modificarea tratatului bugetar european sau a rolului BCE. Rămâne de văzut până unde va face concesii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite