Cine ar putea fi succesorul lui Wulff

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De data aceasta, Merkel va căuta consens cu opoziţia. Alesul ar putea fi chiar rivalul lui Wulff din 2010, Joachim Gauck

Cedând presiunilor opoziţiei, cancelarul Angela Merkel a declarat vineri că guvernul său va căuta un candidat pentru funcţia de preşedinte care să fie acceptat şi de partidele de opoziţie.

Înainte de toate, vor exista dezbateri în cadrul coaliţiei de centru-dreapta de la guvernare - creştin-democraţii Angelei Merkel (CDU), CSU (Uniunea Creştin-Socială) şi liberalii. Apoi, după stabilirea unor "favoriţi", vor începe negocierile cu opoziţia pentru un candidat care să întrunească acordul tuturor partidelor, a declarat Merkel în conferinţa de presă de vineri.

Un posibil succesor este Joachim Gauck, un militant anti-comunist şi fost comisar pentru investigarea arhivelor Stasi.Gauck, deşi nu este afiliat, a fopst canidatul opoziţiei (social-democraţii şi Verzii) în alegerile din Parlament din 2010, când a pierdut în faţa politicianului sprijinit de Merkel - Christian Wulff.
Alte nume vehiculate sunt cele ale ministrului Apărării, Thomas de Maiziere, ministrului Muncii - Ursula von der Leyen sau chiar ministrului de Finanţe, Wolfgang Schaeuble. Însă nominalizarea acestuia ar lăsa un gol greu de acoperit în cabinetul de criză al cancelarului Merkel, chiar în toiul crizei datoriilor din zona euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite