SUA nu intenţionează să deschidă un nou front antiterorism în Yemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama
Barack Obama

În ciuda ameninţării pe care o reprezintă acţiunile al-Qaida în Yemen, SUA nu intenţionează să creeze un nou front în războiul antiterorist, nici să trimită trupe în Yemen, a declarat consilierul pentru lupta antiteroristă al Casei Albe, citat de AFP.

John Brennan a precizat că Washingtonul doreşte, însă, intensificarea cooperării cu autorităţile de la Sanaa pentru a continua lupta împotriva militanţilor al-Qaida aflaţi pe teritoriul Yemenului.

"Guvernul yemenit dă dovadă de bunăvoinţă în ceea ce priveşte lupta împotriva al-Qaida şi este înclinat să accepte ajutorul nostru. Le oferim tot ce solicită şi au realizat progrese reale", a adăugat Brennan, precizând că, "pentru moment", nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Yemen.

Îngrijorările privind posibila trimitere de trupe NATO în Yemen a apărut după ce autorităţile americane şi britanice au anunţat că îşi vor intensifica acţiunile împotriva militanţilor grupării teroriste din această ţară.

Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a încercat, în ziua de Crăciun, să arunce în aer un avion al companiei Northwest Airlines, cu aproape 300 de persoane la bord, înaintea aterizării la Detroit. După arestare, el a declarat că a fost antrenat şi echipat de reţeaua al-Qaida din Yemen.

"Avem informaţii solide care indică faptul că al-Qaida pregăteşte oameni în Yemen", a spus Brennan, adăugând că serviciile americane verifică informaţiile "pentru a stabili dacă mai există vreun Abdulmutallab acolo".

În privinţa deţinuţilor yemeniţi de la Guantanamo, el a precizat că Statele Unite vor continua să-i transfere în această ţară, chiar şi după tentativa de atentat din ziua de Crăciun, în ciuda cerinţei venite din partea unor senatori americani de apune capăt acestor transferuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite