Congresul american nu a ajuns la un acord privind reducerea datoriei SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama
Barack Obama

După trei luni de eforturi, comisia din Congresul american înfiinţată pentru găsirea unei modalităţi de reducere a deficitului bugetar al Statelor Unite a anunţat luni că nu a ajuns la un acord.

Preşedintele american Barack Obama a acuzat republicanii de eşecul lucrărilor comisiei Congresului, apreciind că prea mulţi dintre ei "refuză să asculte vocea raţiunii şi a compromisului".

"Suntem profund dezamăgiţi că nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului între cele două părţi
"  - democrată şi republicană, au declarat senatoarea democrată Patty Murray şi reprezentantul republican Jeb Hensarling, într-un comunicat comun, potrivit AFP.

Cei 12 membri ai acestei comisii mixte - şase republicani şi tot atâţia democraţi - au fost desemnaţi să reducă deficitul de 1.200 de miliarde de dolari şi au la dispoziţie până miercuri la miezul nopţii pentru a adresa recomandările.

Obama a dat asigurări că Statele Unite nu riscă să intre în incapacitate de plată şi a declarat că va menţine presiunea asupra aleşilor şi ameninţă cu veto orice tentativă a Congresului de a atenua reducerile bugetare care urmează să intre automat în vigoare.

Dacă membrii comisiei nu vor reuşi să ia o decizie privind reducerea deficitului bugetar, atunci ţara va fi nevoită să suporte măsuri dure de pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Până la 23 noimebrie, membrii unei comisii speciale a Comgresului trebuie să găsească o modalitate prin care să-şi reducă deficitul bugetar cu cel puţin 1.200 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Comisia, formată din membrii Partidului Republican şi ai celui Democrat, înaintează însă cu greu. Negocierile sunt complicate de apropierea cu repeziciune a campaniei electorale din 2012, în care ambele partide vor să convingă votanţii că sunt cei mai buni pentru a proteja economia de o reintrare în recesiune.

Lupta pentru rating

Tăierile dure vin în contextul eforturilor Washingtonului de a menţine ratingul „AAA“ (cel mai bun posibil) al SUA, acordat de agenţiile de evaluare financiară Moody's şi Fitch. Agenţia Standard&Poor's a revizuit în scădere ratingul SUA în august, după ce autorităţile americane au fost la doar câteva ore de incapacitate de plată (evitată prin majorarea plafonului datoriei publice în ultimul moment).

Parlamentarii au protestat pe scările Capitoliului

Pentru a atrage atenţia asupra situaţiei critice şi a necesităţii de a se ajunge la o înţelegere, 150 de membri ai Congresului s-au strâns pe treptele Capitoliului săptămâna trecută. Într-o demonstraţie rară de solidaritate, dincolo de culoarea politică şi diferenţele ideologice, cei 150 de parlamentari au încercat astfel să semneleze pericolele şi mai ales consecinţele nefaste în cazul în care nu se poate ajunge la un acord.

Grupul de protestatari a fost format din aproximativ jumătate dintre membrii Senatului (camera superioară, care are 100 de locuri) şi un sfert dintre membrii Casei Reprezentativilor (camera inferioară, cu 435 de locuri).

Ping-pong politic cu datoria publică


Încă din 1917, americanii stabilesc prin lege limita legală a datoriei publice. Plafonul este negociat periodic, însă, în vară, a fost folosit într-o luptă politică.

Pe de-o parte, democraţii susţineau majorarea plafonului datoriei publice. În tabăra opusă, republicanii nici nu au vrut să audă de ridicarea plafonului fără anumite compromisuri din partea democraţilor. Practic, republicanii vor ca democraţii să sprijine diminuări şi mai drastice ale fondurilor alocate unor sectoare precum Sănătatea.

Intrarea în incapacitate de plată a fost evitată cu numai câteva ore înainte ca SUA să ajungă, oficial, în această situaţie.

Acum, comisia specială pentru reducerea deficitului bugetar se confruntă cu dificultăţi similare, iar tensiunile politice dintre republicani şi democraţi îi fac pe mulţi să se teamă de rezultatele negocierilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite