Banca Americii: SUA sunt la doar câteva săptămâni de o nouă retrogradare de rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii americani nu reuşesc să ajungă la un consens privind măsurile ce trebuie luate pe termen lung pentru reducerea deficitului
Oficialii americani nu reuşesc să ajungă la un consens privind măsurile ce trebuie luate pe termen lung pentru reducerea deficitului

Reducerea ratingului Statelor Unite a mărit fragilitatea economiei americane, dar şi a celor adiacente. Evenimentul care a avut loc în august anul acesta pare, însă, să nu rămână singular. Un analist din cadrul Băncii Americane susţine că o nouă retrogradare paşte SUA.

La început de august 2011, agenţia Standard and Poor's a redus ratingul SUA de la AAA, la AA+. Principala cauză anunţată la momentul respectiv, dar nu singura, a fost incapacitatea aleşilor americani de a se înţelege în privinţa chestiunilor bugetare.

Potrivit analistul financiar Ethan S. Harris, din cadrul "Bank of America", nici în prezent nu au reuşit să ajungă la un consens. Din acest motiv, Harris a anunţat, într-un document scris, că SUA sunt la doar câteva săptămâni distanţă de o nouă retrogradare de rating.

"Ne aşteptăm la o încetinire economică moderată la începutul anului viitor, când economia SUA va fi lovită de două şocuri noi: încă o retrogradare şi noi măsuri de austeritate fiscală", scrie Harris.

"«Nu prea grozava» Comisie pentru reducerea deficitului are şanse infime să creeze un plan credibil pentru mişcorarea datoriei publice. Comisia conţine păreri mai împărţite decât întregul Congres american. Agenţiile de rating au sugerat cu tărie că sunt posibile viitoare retrogradări dacă Congresul nu iese la înaintare cu un plan credibil, pe termen lung, de scădere a deficitului. Din acest motiv, ne aşteptăm la o nouă reducere a ratingului la finalul lui noiembrie sau la începutul lui decembrie", continuă Harris, potrivit "Business Insider".

Perspectiva descrisă de analistul financiar din cadrul Băncii Americii, poartă şi un titlu ironic faţă de întreaga situaţie economică a SUA: "Bucură-te cât mai poţi".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite