LIVE TEXT 10 ani de la 11 septembrie: Ceremonia de comemorare a victimelor, în direct de la New York VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

America comemorează duminică zece ani de la atentatele din 11 Septembrie 2011, o tragedie în care au murit aproape 3.000 de oameni.

adevarul.ro te ţine la curent, oră de oră, cu cele mai importante informaţii9/11: Barack Obama face apel la vigilenţă crescută

UPDATE 17.52 Anders Fogh Rasmussen a ţinut un scurt discurs, după care drapelele NATO şi ale celor 28 de state membre ale organizaţiei au fost coborâte în bernă şi cei prezenţi au ţinut minutul de reculegere.

UPDATE 17.46 La ceremonie participă familiile victimelor, precum şi primarul New York-ului, Michael Bloomberg, fostul primar al oraşului Rudy Guiliani, şi guvernatorii statelor New York şi New Jersey.

Cu această ocazie a fost dezvelit memorialul 11-Septembrie, un ansamblu întins pe trei hectare, construit pe locul unde s-au aflat Turnurile Gemene: două bazine imense, cu căderi de apă şi pe marginea cărora sunt gravate numele celor aproximativ 3.000 de victime.

UPDAE 17. 33 Preşedintele american Barack Obama a afirmat că Statele Unite au ştiut să-şi salveze "valorile" în pofida "erorilor" efectuate în urma atentatelor din 11 septembrie: "Am făcut erori. Unele lucruri nu s-au produs la fel de rapid pe cât ar trebui, dar la modul general, am combătut Al-Qaida".

UPDATE 17.21 Începând cu ora 20.00, preşedintele urmează să asiste la un "concert pentru speranţă" la Kennedy Center din Washington şi să rostească un discurs.

image

UPDATE 17.15 Obama, însoţit de predecesorul său George W. Bush şi de soţiile lor, s-a recules în faţa fântânilor care marchează locul unde se ridicau turnurile gemene distruse de avioanele de linie deturnate de Al-Qaida.

UPDATE 16.58 Americanii prezenţi la ceremonie ţin un moment de reculegere pentru căderea celui de-al doilea tur. Urmează mai multe momente de reculegere.

UPDATE 16.48 Cristian Tudor Popescu: "România şi a făcut treaba ca membrul al NATO, dar nu am avut niciun beneficiu din această luptă. Românii mai mult ca oricine au de ce să pună o lumânare la baza zidului WTC.

UPDATE 16.36 Măsuri de securitate fără precedent au fost luate în trafic, pe aeroporturi sau în staţiile de metrou.

UPDATE 16.30 În cursul emoţionantei ceremonii, desfăşurate în contextul unor măsuri excepţionale de securitate, clopotele vor bate în tot oraşul.

UPDATE 16.24 Conform cifrelor oficiale, 2.749 de oameni, din peste 80 de ţări şi-au pierdut viaţa în atentatele din urma cu zece ani. Printre ei s-au numărat şi patru români. Au mers peste ocean în căutarea visului american, dar au ajuns între patru scânduri.


Live broadcasting by Ustream

UPDATE 16.20 Papa Benedict: Nimic nu justifică actele teroriste
Omenirea trebuie să rezolve încă multe probleme care dau naştere actelor de terorism, a declarat Papa Benedict al XVI-lea care condamnă violenţele făcute în numele Domnului. Citeste mai multe.

UPDATE 16.11 92 militari români au murit sau au fost răniţi în Afganistan şi Irak
În cele două războaie pornite împotriva terorismului de ameicani cu Afganistan şi Irak 21 de români au murit şi 71 au fost răniţi în aceşti ani. Citeşte mai multe.

UPDATE 16.04 George W. Bush ţine un discurs: "Stim că pierderea voartă este foarte mare, dar aceşti oameni au murit ca să salveze o naţiune"

UPDATE 15.50 Se citeşte lista cu numele persoanelor care au decedat în urma atentatelor

UPDATE 15.48 Presedintele Obama a deschis ceremonia printr-un discurs emoţionant adresat mulţimii.

UPDATE 15.40 A început ceremonia. Se cântă imnul de stat al SUA

UPDATE 15. 32 Printre victimile atentatelor de la WTC s-au aflat şi patru români

UPDATE 15.16 Preşedintele Obama a ajuns la Ground Zero şi a salutat familiile victimelor

UPDATE 15.00 LIVE STREAMING


Streaming video by Ustream

UPDATE 14.40 Sâmbătă, preşedintele Obama le-a cerut americanilor să se unească pentru această zi comemorativă, aducându-le un omagiu victimelor.

UPDATE 14.25 Multe alte ceremonii sunt prevăzute la New York, dintre care una în memoria celor 343 de pompieri ucişi la 11 septembrie, la catedrala St Patrick, şi altele la turneul de tenis US Open.

UPDATE 14.10 Un lung zid de marmura alba, pe care sunt scrise numele celor 40 de pasageri si membri ai echipajului, a fost dezvelit pe locul unde a cazut avionul Boeing 757.

image

UPDATE 14.00 Încărcătura emoţională foarte puternică le-a stârnit lacrimi liderilor politici americani, prezenţi la comemorarea victimelor zoborului United 93. Bill Clinton, Joe Bidden şi Laura Bush au fost copleşiţi, fiind suprinşi de către fotografi ştergându-şi lacrimile.

UPDATE 13.50 George W. Bush a depus o coroană de flori la Pentagon, în memoria celor 189 de oameni care au murit când avionul American Airlines 77 a lovit clădirea. Alături de el s-au aflat Bill Clinton şi vice-preşedintele Joe Biden.

UPDATE 13.40 Mii de oameni au început să sosească la Ground Zero, unde se înălţau turnurile gemene de la World Trade Center

UPDATE 13.20 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, îşi exprimă întreaga solidaritate cu poporul american la comemorarea a zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, transmiţând totodată sentimentele sale de profundă compasiune familiilor românilor decedaţi în urma atacurilor.

Printre victimele de la World Trade Center s-au aflat şi patru cetăţeni români. Ministrul Baconschi transmite familiilor acestora şi celor apropiaţi sentimentele sale de profundă compasiune.

UPDATE 13.00 Iată aici cele mai importante zece momente în imagini ale războiului care a urmat atacului de la 11 septembrie din 2001 din SUA.

UPDATE 12.45 Mai multe ziare, inclusiv The Daily Telegraph, The Guardian, New York Post, USA Today, The Mirror si The Daily Express titrau că atacul este o declaraţie de război la adresa SUA.

UPDATE 12.33 Informaţiile adunate de serviciile secrete din Pakistan duc cu gândul la posibile atentate cu maşini capcană la New York şi Washington în ziua comemorării unui deceniu de la atentatele din 11 septembrie 2001. Potrivit ultimelor informaţii, teroriştii care ar urma să lovească la a zecea comemorare a atacurilor de la 11 septembrie au cetăţenie americană.

image

UPDATE 12.30 Cel puţin două dintre cele trei persoane implicate într-un atac terorist organizat cu prilejul comemorării a 10 ani de la atentatele care au îndoliat America sunt cetăţeni americani sau sunt posesorii unor documente de călătorie emise în SUA.

Un oficial american de rang înalt a declarat, sub protecţia anonimatului, că misiunea primară a celor trei este explozia unei maşini încărcată cu material explozibil, la New York sau Washington, sau, dacă aceasta va fi imposibilă, să provoace cât mai multe distrugeri posibile.

UPDATE 12.18 Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat la catedrala Sf Paul din marea Britanie în memoria celor care au murit acum zece ani.

UPDATE 12.10 În mai multe locuri din lume au avut loc ceremonii pe tema 11 septembrie: Italia, Franţa, Australia, Japonia, Marea Britanie sunt doar câteva din ţările care au ţinut să marcheze acest eveniment.

UPDATE 11.20 Mai multe coroane de flori au fost depuse la WTC

UPDATE 11.00 Președintele american Barack Obama a făcut apel, sâmbătă, la "vigilenţă crescută", la o reuniune cu consilierii săi pentru securitate naţională, în contextul în care Statele Unite se tem de un nou atentat al Al-Qaida în momentul în care ţara comemorează zece ani de la 11 septembrie. Citeşte mai multe.

UPDATE 10.30. Persoanele ce s-au îmbolnăvit de cancer după 11 septembrie cer decontarea facturilor medicale

image

La zece ani de la atentate membrii echipelor care au intervenit la 11 septembrie au fost abandonaţi de ţara lor. Consideraţi eroi la momentul respectiv, în prezent ei sunt bolnavi cu miile, suferind de multiple afecţiuni mergând de la astm la cancer, provocate, potrivit lor, de praful toxic ridicat dintre dărâmăturile de la World Trade Center. Citeşte mai multe.

UPDATE 09.44 Serviciile americane de informaţii au anunţat că nu deţin până acum informaţii privind încercări ale al-Qaida de a organiza un atac la aniversări. Surse din serviciile americane au spus, încă de miercuri, că au primit informaţii potrivit cărora al-Qaida a trimis trei oameni în SUA într-o misiune care are ca scop detonarea mai multor bombe.

Potrivit informaţiilor, doi dintre cei trei suspecţi ar fi cetăţeni americani.

Informaţiile au venit de la un informator CIA care a aflat că noul lider al-Qaida, Ayman al-Zawahri, a ordonat câtorva oameni să provoace masacre în Statele Unite cu ocazia comemorării atentatelor de la 11 septembrie 2001.

UPDATE 09.11 Mai mulţi pasageri au fost evacuaţi în noapte de sâmbătă spre duminică de pe aeroportul Dulles din Washington după descoperirea unui "obiect suspect". Alerta a fost ridicată patru ore mai târziu, după ce geniştii au verificat coletele depuse în container şi au constatat că acestea nu conţin niciun dispozitiv exploziv.

UPDATE 08.37 Preşedintele Barack Obama şi predecesorul său, George W. Bush, vor asista împreună la o ceremonie care va avea loc la Ground Zero, în New York, în prezenţa familiilor victimelor.

UPDATE 07.00 Duminică se vor ţine patru minute de tăcere: la orele 08:46, 09:03, 09:59 si 10:28, ora Americii, acestea fiind momentele în care cele două avioane au lovit turnurile WTC şi cele în care gemenii s-au prăbuşit. Festivităţile vor avea loc la orele 15.46, 16.03, 18.59 şi 19.28, ora României.

La 08:46, zborul American Airlines numărul 11 s-a prăbuşit în Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud la ora 09:03 a.m. Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 9:59 a.m, după ce a ars timp de 56 de minute. Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 a.m., după ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prăbuşirea turnului de nord, resturile clădirii au avariat grav clădirea WTC 7. Integritatea sa structurală a fost compromisă şi mai mult de incendii şi clădirea s-a prăbuşit mai târziu în acea zi, la ora 17:20.

image

Un alt grup de terorişti a condus zborul American Airlines numărul 77 în Pentagon la ora 09:37.

Un al patrulea zbor, zborul United Airlines numărul 93, a cărui ţintă finală se presupune că a fost Capitoliul Statelor Unite sau Casa Albă, s-a prăbuşit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la ora 10:03, după ce pasagerii de la bord au intrat în luptă cu teroriștii.

Ca în fiecare an, se vor citi numele celor aproape 3.000 de victime. Ulterior, familiile vor asista la inaugurarea memorialului 11 Septembrie, definitivat după 5 ani de muncă: un spaţiu de trei hectare, unde au fost plantaţi 200 de stejari şi care adăposteşte doua bazine cu cascade pe locul unde se ridicau acum zece ani cele două turnuri gemene.

Numeroase evenimente vor avea loc la New York şi în intreaga Americă: expoziţii foto, un lanţ uman în sudul Manhattanului, spectacole de dans, rugi, concerte, printre care şi cel de la catedrala din Washington, de duminică seara, la care va asista şi preşedintele Obama.

Acesta va vizita duminică Pentagonul, vizat de unul dintre atentatele din 2001, şi Shanksville (Pennsylvania) unde al patrulea avion de linie deturnat iî 11 Septembrie s-a prăbuşit, în urma intervenţiei pasagerilor.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, nouăsprezece terorişti au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark, şi Washington, D.C.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite