Cinci mituri despre lupta împotriva terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tentativa ratată de un membru al Al-Qaida de a arunca în aer avionul care asigura zborul între Amsterdam şi Detroit în 25 decembrie, Barack Obama a estimat că ea a fost posibilă din cauza unor deficienţe în sistemul de securitate al SUA.  Un articol publicat în cotidianul american Washington Post subliniază că argumentele evocate cel mai des de cei care denunţă slăbiciunile serviciilor de securitate sunt aceleaşi de la

Cinci mituri sunt denunţate. Primul este cel potrivit căruia terorismul este cea mai gravă ameninţare împotriva poporului american. De fapt, americanii îşi asumă imens mai multe riscuri de a muri din cauza accidentelor sau a viruşilor decât din cauza atentatelor teroriste. Astfel, 37.300 de americani au murit pe şoselele SUA în 2008, potrivit Agerpres.

Al doilea mit: pentru a împiedica terorismul, cea mai bună soluţie este să fii ofensiv împotriva reţelelor şi organizaţiilor de acest gen. Dar ofensiva îşi are limitele ei. Ea depinde în special de capacitatea de a obţine informaţii precise şi la momentul potrivit, iar aceasta este foarte dificil.

Al treilea mit: controlul mai bun al frontierelor este esenţial pentru a asigura securitatea ţării. De fapt, nu este adevărat. Controlul frontierelor, al porturilor şi aeroporturilor este important pentru lupta împotriva imigraţiei clandestine şi controlul comerţul, dar ameninţarea teroristă nu vine din partea unor persoane care intră clandestin pe teritoriul american prin frontierele mexicană şi canadiană. Ameninţarea teroristă are frontiere.

Al patrulea mit: cheia combaterii terorismului o constituie investirea în noi tehnologii pentru că astfel este ameliorată securitatea. Nu în mod necesar. Tehnologia poate fi utilă pentru a detecta explozibile în special, dar să te bizui în întregime pe ea reprezintă un risc considerabil. Din momentul în care se instalează rutina, pericolul creşte. Nimic nu înlocuieşte în detecţie factorul uman şi psihologia.

Al cincilea şi ultimul mit: cetăţenii obişnuiţi nu sunt capabili să facă faţă ameninţării. Specialiştii în securitate şi în informaţii, precum şi politicienii privesc în general cu dispreţ capacitatea de acţiune a cetăţenilor. Această concepţie care datează din 11 septembrie 2001 este uimitoare pentru că de fapt singura acţiune antiteroristă care împiedicat un avion preluat de Al-Qaida să se zdrobească la Washington de Casa Albă sau de Capitoliu provine de la cetăţenii obişnuiţi ai zborului 93 al United Airlines, care s-au revoltat şi s-au sacrificat. Militarii şi serviciile antiteroriste nu au fost nici măcar în stare să intercepteze acest al patrulea avion deturnat în acea zi în SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite