VIDEO Poliţia din New York a făcut publică înregistrarea cu posibilul autor al atentatului eşuat sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din New York, care anchetează tentativa de atentat cu bombă din Times Square, încearcă să identifice un bărbat care a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce îşi scotea cămaşa şi o arunca în apropierea vehiculului suspect, anunţă AP. De altfel, martorii au declarat că au văzut un bărbat părăsind în fugă locul incidentului.

UPDATE Creatorii celebrului serial de animaţie "South Park" ar fi fost vizaţi de atentatul de sâmbătă

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatorii americani este aceea că atentatul eşuat sâmbătă la New York i-ar fi vizat pe creatorii celebrului show de animaţie "South Park", pentru o reprezentare controversată a profetului Mahomed, relatează luni The Telegraph.

Această ipoteză a apărut după ce s.a constat că maşina capcană a fost lăsată în apropierea birourilor Viacom, ce deţine drepturile asupra seriei de desene satirice. Un site islamist îi avertiza luna trecută pe creatorii South Park - Matt Stone şi Trey Parker - că ar putea suferi represalii dure din cauza unui episod în care profetul Mahomed apărea îmbrăcat într-un costum de urs.

Religia musulmană interzice orice reprezentare a profetului. Realizatorii serialului de desenne animate au fost avertizaţi că "ar putea sfârşi precum Theo Van Gogh", regizorul olandez care a fost ucis în 2004 de un musulman înfuriat de filmul său despre femeile musulmane. Pe de altă parte, potrivit NorthJersey.com, Revolution Muslim a negat orice implicare în atentatul dejucat.

UPDATE: Nu există nicio dovadă că atentatul eşuat la New York a fost pus la cale de o grupare teroristă majoră

Edilul metropolei americane, Michael Bloomberg, a declarat că nu există dovezi care să susţină ipoteza că atentatul eşuat a fost pus la cale de al-Qaeda sau de altă grupare teroristă majoră.

Acesta a precizat că este puţin probabil ca incidentul să fie opera talibanilor pakistanezi, care au revendicat deja atentatul prin intermediul unui filmuleţ postat pe Internat.

Posibil suspect în cazul atentatului eşuat din Times Square

Potrivit îmaginilor surprinse de camerele de supraveghere stradală, un bărbat alb, în vârstă de aproximativ 40 de ani, se strecoară dintr-o străduţă şi, scoţându-şi cămaşa, lasă să se vadă o a doua pe care o purta deja pe dedesubt. El aruncă o privire spre maşina fumegândă şi părăseşte locul incidentului.

Geniştii, chemaţi de autorităţile americane să inspecteze maşina suspectă, au descoperit circa 45 kg de îngrăşământ azotat, care ar fi putut amplifica efectul detonant al dispozitivului. Comisarul Raymond Kelly a precizat că nu era nitrat de amoniu, cunoscut pentru potenţialul său exploziv.

Potrivit declaraţiilor oficialilor americani, în maşină au mai fost descoperite trei butelii cu propan, focuri de artificii, două bidoane cu benzină şi două deşteptătoare cu baterii unite printr-un fir electric.


Încercarea de atentat cu maşină capcană, revendicată de talibanii pakistanezi

Tentativa de atentat din Times Square a fost revendicată de talibanii pakistanezi (Tehrik-e-Taliban) într-o înregistrare video postată pe Internet, potrivit centrului de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Potrivit sursei citate, înregistrarea conţinea un mesaj audio al lui Qari Hussein Mehsud, unul dintre liderii mişcării Tarik-e-Taliban, difuzat pe fondul unor imagini antiamericane şi subtitrat în engleză.

"Felicitări Consiliului înţelepţilor musulmani pentru camuflarea surpriză în Statele Unite a lui Satan. Noi, Tehrik-e-Taliban, cu Mândrie şi Curaj ne asumăm întreaga responsabilitate a recentului atentat din SUA", se poate citi într-un mesaj în engleză ce însoţeşte înregistrarea video.

Aceştia au declarat că atentatul din Times Square este o replică la atacurile cu avioane fără pilot ale SUA şi la asasinarea lui Abu Omar al-Baghdadi şi a lui Abu Ayub al-Masri, cei doi principali lideri ai Al-Qaida în Irak.

Atentatul pare să fie cel mai grav din Statele Unite de la atacul eşuat din ziua de Crăciun de la bordul unui avion care venea din Amsterdam şi se pregătea să aterizeze la Detroit. Casa Albă s-a abţinut să califice incidentul drept un atac terorist eşuat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite