După scăderea neaşteptată a şomajului, Casa Albă anunţă: "economia merge în direcţia bună"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea neaşteptată a ratei şomajului în Statele Unite în luna noiembrie la 10% arată că economia americană merge "n direcţia cea bună", a apreciat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, citat de AFP.

"Drumul este încă marcat de obstacole", a adăugat Gibbs.

Companiile americane au disponibilizat în luna noiembrie cel mai mic număr de oameni de la începutul recesiunii, astfel încât rata şomajului a scăzut până la 10% din populaţia activă, ceea ce arată că măsurile luate de administraţia Obama pentru redresarea economiei încep să-şi arate efectul şi pe piaţa muncii, scrie Bloomberg.

Luna trecută doar 11.000 de americani au rămas fără un loc de muncă, de circa zece ori mai puţin decât în octombrie. Cifrele statistice făcute publice în cursul zilei de astăzi suntb chiar mai bune decât cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor.

Pentru a spijini piaţa forţei de muncă, administraţia Obama ia în considerare luare unor noi măsuri economice. În cele 11 luni de mandat ale lui Barack Obama, circa 7,2 milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă.

Şi preşedintele băncii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, a anunţat că pâna la scăderea ratei şomajului la un nivel acceptabil, se va menţine dobânda cheie la nivelul minim, chiar dacă procesul de revenire economică se va consolida.

"Ne apropiem de punctul în care companiile vor fi nevoite să angajeze din nou muncitori. Vom înregistra o creştere a angajărilor, tocmai pentru că firmele au făcut reduceri atât de drastice", a apreciat Joseph LaVorgna, economist în cadrul Deutsche Bank Securities.

Analiştii economici estimau, în medie, că piaţa muncii va pierde, în noiembrie, 125.000 locuri de muncă, potrivit Bloomberg. Estimările au variat între 30.000 şi 180.000. Rata şomajului era estimată să se menţină la 10,2%, estimările fiind cuprinse în intervalul 9,9-10,4%.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite