Statele Unite: Barack Obama, la primul dineu oficial în onoarea unui lider străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Barack Obama a ţinut un toast în onoarea consolidării prieteniei cu India, la primul dineu dat de administraţia sa în onoarea unui lider străin, relatează CNN.

"Pentru viitorul ce ne aşteaptă", a spus Obama, ridicând paharul în cinstea oaspetelui său, premierul Manmohan Singh. "Să-i răspundem chemării şi să ne lăsăm naţiunile să realizeze toate triumfurile ce ne aşteaptă", a subliniat el.

Tradiţie ce a început în 1874, aceste dineuri constituie cea mai înaltă formă de a onora un oaspete străin. Dineul de marţi seară demonstrează intenţia lui Obama de a fărui legături şi mai puternice cu această ţară.

Singh a omagiat în toastul său prietenia Statelor Unite şi a provocat aplauze atunci când a vorbit despre şarmul primei doamne. Alegerea lui Obama "a fost o inspiraţie pentru toţi cei care preţuiesc valorile democraţiei şi egalitatea şanselor", a spus Singh.

Obama şi soţia sa Michelle, îmbrăcată într-o fermecătoare rochie crem cu accente argintii, l-au primit pe premier şi pe soţia sa şi au pozat împreună, înainte de a intra la recepţie. Lista invitaţilor a inclus aliaţi politici, câţiva opozanţi, celebrităţi şi membri ai comunităţii diplomatice indiene.

Mesele, amplasate într-un cort pe peluza sudică a Casei Alve, au avut câte zece locuri şi au fost împodobite în verde-măr, rubiniu şi auriu.

"Acest dineu va deveni un punct de referinţă pentru viitoarele dineuri de stat şi gale oficiale", spunea, înainte, Anita McBride, fostă angajată a Casei Albe în perioada lui Bush. Ea sublinia că preşedintele Obama are ocazia de a a-şi pune amprenta pe îndelungata tradiţie a Casei Albe de a primi cu mare pompă liderii internaţionali, potrivit AFP.

George W. Bush nu a organizat decât şase dineuri oficiale în cei opt ani la Casa Albă, faţă de 29 organizate de Bill Clinton.

Hillary Clinton era aşteptată la dineu, dar fără Bill Clinton, care a organizat în 2000 un dineu oficial extraordinar pentru premierul indian de atunci, Atal Bihari Vajpayee, cu 700 de invitaţi. Urma să fie prezent şi secretarul trezoreriei, Timothy Geithner, precum şi laureatul premiului Nobel pentru fizică Steven Chu.

Au participat şi alte personalităţi, ca primarul New York-ului Michael Bloomberg, regizorul Steven Spielberg, realizatoarea TV Oprah Winfrey sau jurnalistul CNN de origine indiană Sanjay Gupta. Cântăreaţa de soul Jennifer Hudson a cântat pentru invitaţi, în timp ce o compoziţie a muzicianului care a lucrat la filmul "Slumdog millionare" a servit drept muzică de ambianţă.

De meniu s-a ocupat Marcus Samuelsson, de la restaurantul scandinav Aquavit din New York, potrivit AFP. Acest maestru al gastronomiei, născut în Etiopia şi format în Elveţia şi Franţa, alături de Georges Blanc la Lyon, urma să construiască, potrivit presei, un meniu vegetarian pe gustul premierului indian şi al soţiei sale Gursharan Kaur.

Meniul, inspirat din bucătăriile americană şi indiană, a început cu o salată de cartofi şi vinete, apoi supă de linte, urmată de brânză proaspătă. Au fost antreuri la alegere - gogoşele de cartofi la cuptor, chutney cu roşii, pentru vegetarieni,  sau, printre altele, creveţi, pentru ceilalţi. Fiecare parte a meniului a fost însoţită de vinurile potrivite, toate americane, de exemplu un Sauvignon alb Modus Operandi 2008 din Napa Valley. Desertul a inclus plăcintă cu dovleac, praline cu pecan, fructul pasiunii cu îngheţată de vanilie sau fructe în ciocolată.

Ierburile au fost luate din grădina Casei Albe, iar mierea, din stupii familiei.

În mod neobişnuit, liderul indian nu a stat în reşedinţa Blair, care se află vis a vis de Casa Albă şi care este rezervată şefilor de stat, ci la Willard Hotel, unul dintre cele mai vechi hoteluri de lux din Washington.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite