11 septembrie: povestea unei vieţi spulberate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 septembrie: povestea unei vieţi spulberate
11 septembrie: povestea unei vieţi spulberate

Britanica Elizabeth Turner povesteşte cum viaţa sa a fost schimbată pentru totdeauna de atentatele de la 11 septembrie 2001, în care soţul său, Simon, a fost ucis. Pe 11 septembrie 2001, britanicul Simon Turner era unul dintre cei 18.000 de oameni aflaţi în clădirea World Trade Center, din New York.

„Îmi promisese că va fi ultima călătorie la New York înainte de naşterea fiului nostru”, îşi aminteşte soţia sa, Elizabeth, care îşi povesteşte experienţa traumatizantă în cartea “The Blue Skies of Autumn” (Cerul Albastru al Toamnei), publicată recent. 

“Insistasem să nu mai călătorească deoarece soţul unei prietene pierduse naşterea copilului său din cauza întârzierii unui tren. Dar nu mă gândisem niciodată că Simon, care plecase la New York într-o călătorie de afaceri, ar putea fi ucis”, scrie ea. 

„Nu eram pregătită pentru impactul morţii sale subite şi oribile. Abia la 20 septembrie, când am aflat că numele său nu era înregistrat în niciunul dintre spitale, am înţeles că era mort. Am aflat vestea pe treptele din spatele casei, privind grădina îmbrăcată în culorile toamnei”. Din cauza sarcinii nu am putut pleca la New York, nu am putut bea pentru a uita de durere, lua somnifere sau antidepresive.

Sabie cu două tăişuri

„Împrejurările morţii lui Simon au fost o sabie cu două tăişuri. Fiecare zi îmi amintea de ceea ce se întâmplase pentru că aveam ziariştii la uşă, la telefon, sau pe urmele prietenilor şi ale vecinilor. Durerea era de nesuportat. Impactul traumei a fost dincolo de orice mi-aş fi putut imagina. Şi totuşi, am găsit mângâiere în faptul că întreaga lume fusese zguduită de acest eveniment.”
„Unul dintre cele mai grele momente”, povesteşte Turner, „a fost acela când, la ultimul control, am auzit inima copilului meu, ştiind că inima soţului meu se oprise”.

Lecţie de viaţă

image

Elizabeth Turner şi fiul său William, care s-a născut la două luni după moartea tatălui său Foto: Reuters

William Simon Turner s-a născut pe 14 noiembrie 2001. „Când l-am privit pentru prima dată, am văzut asemănarea şocantă. Avea ochii căprui, adânci, ai lui Simon. Mi-am dat seama că eu eram mai dependentă de el pentru a supravieţui decât era el de mine. Am discutat cu consilieri, vicari, prieteni şi familie despre viaţă şi despre moarte. Am descopperit că, în ciuda tuturor sfaturilor pe care mi le dădeau alţii, eu eram singura care aveam răspunsul”, scrie Elizabeth Turner.

Ea a decis să îşi schimbe profesia şi să îi ajute pe alţii să facă faţă schimbărilor din vieţile lor. „Am învăţat atât de multe în ultimii opt ani şi am înţeles că trebuia să fac ceva pentru a da un sens morţii lui Simon”, scrie ea.

Cele mai grave  atentate din istoria Americii

Un număr de 2.993 de oameni au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, din SUA. Un număr de 19 membrii ai Al-Qaida au deturnat atunci patru aeronave comerciale de pasageri. Două dintre acestea au fost direcţionate către cele două turnuri gemene ale World Trade Center, din New York.

Impactul a dus la prăbuşirea acestora, în decursul a două ore şi la distrugerea altor clădiri aflate în apropiere. Prăbuşirea turnurilor gemene a dus la uciderea a 2.603 persoane aflate în clădiri şi în zonele limitrofe. Cel puţin 200 de persoane au murit după ce au sărit din clădirea aflată în flăcări .

image

Turnurile gemene ale World Trade Center s-au prăbuşit în decursul a două ore, dărâmând şi clădirile din jur  Foto: AFP


Un al treilea avion deturnat a lovit clădirea Pentagonului din Arlington (statul Virginia), omorând 125 de persoane, în timp ce a patra aeronavă s-a prăbuşit pe un câmp, în statul Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri şi membrii ai echipajului au încercat să recâştige controlul asupra aparatului, pe care atacatorii îl direcţionau către Washington, D.C.

 Nu au existat supravieţuitori printre cei 246 de pasageri ai celor patru avioane. Majoritatea celor 2.993 de victime au fost civili, din peste 90 de ţări. Estimările arată că, la momentul impactului, circa 18.000 de oameni se aflau în cele două turnuri gemene ale World Trade Center.

Majoritatea celor aflaţi sub zona de impact au putut fi evacuaţi înainte de prăbuşirea clădirilor. SUA a răspuns atacurilor lansând „Războiul antitero” şi invadând Afganistanul pentru a-i alunga pe talibani de la putere.

2.993  de oameni au murit în atacurile teroriste de la New York şi Pentagon

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite