Cine este cel mai popular preşedinte american?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bill Clinton  şi Hugh Shelton, în 1999
Bill Clinton şi Hugh Shelton, în 1999

Potrivit unui nou sondaj realizat de firma Gallup, John F. Kennedy rămâne cel mai votat preşedinte din istoria modernă. Pe locul 2 îl urmează preşedintele Ronald Reagan cu 74% de voturi, în timp ce Richard Nixon se află pe ultimul loc, cu 29%.

Studiul, publicat luni, potrivit yahoo.news.com, a întrebat americanii "dacă aprobă sau dezaprobă modul în care fiecare preşedinte şi-a îndeplinit sarcinile." Iată câteva răspunsuri:

"De cele mai multe ori, e vorba de cum îşi părăsesc preşedinţii funcţiile" a scris James Joyner în publicaţia online Outside the Beltway:

John Kennedy a devenit mult mai popular după moartea sa. Dar e un caz special: un tip chipeş, carismatic care a fost ucis în timp ce era preşedinte. Pe de alta parte, Lyndon Johnson şi Richard Nixon au fost forţaţi, în esenţă, să demisioneze de la conducerea statului. Ronald Reagan a fost plăcut. A primit o lovitură scurtă după scandalul cu Iranul, dar şi-a revenit frumos până să plece de la preşedinţie."

"Cu timpul, preşedinţii devin mai populari", observa Alison Harding la CNN:

"Reagan, Ford, Carter şi George H.W. Bush au avut cu toţii rating-uri mai mari pe toată perioada mandatelor, decât la finalul acestora. Lyndon Johnson, Nixon şi Clinton au avut acelaşi rating atât pe perioada preşedinţiei, cât şi după aceea.

"Bush pare a fi justificat", scrie James Hohmann la Politico:

"Bush, cu un rating de 47%, ridică întrebări serioase cu privire la înţelepciunea deciziei luate de Casa Albă de a-l ataca necontenit în lunile dinaintea pierderii istorice a democraţilor în alegerile intermediare. Rezultatul din sondaj "oferă ceva crezare a ceea ce a spus mult timp - Că istoria va judeca în cele din urmă preşedinţia lui", a mai spus James Hohmann.

Iată marea surpriză: Carter şi Clinton
Schimbarea cea mai vizibilă din studiul din acest an este creşterea lui Bill Clinton şi căderea de Jimmy Carter,", spune Bruce Drake la Politica Daily.

Carter a părăsit preşedinţia, cu un rating sumbru de 34 la sută în sondajul realizat de Gallup, în comparaţie cu Clinton, 66% în 2001, în ciuda problemelor create de zvonurile legate de Monica Lewinsky, din 1998. Clinton şi-a încheiat mandatul cu o notă de aprobare mare, datorită unei economii în plină expansiune care a compensat prejudiciul scandalului Lewinsky.

Sondajele Gallup de la momentul respectiv au sugerat că publicul a separat în mintea sa cum îşi făcea Clinton treaba de preşedinte, de comportamentul acestuia din viaţa personală (doar 24% îl considera "cinstit şi demn de încredere" în ianuarie 1999).

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite