A doua dezbatere Obama-Romney. Președintele SUA îl acuză pe Romney că îi favorizează pe cei bogați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele democrat al Statelor Unite, Barack Obama, şi contracandidatul său, republicanul Mitt Romney, s-au confruntat marţi noapte pentru a doua oară, în cadrul unei dezbateri televizate care a avut loc la Univeristatea Hofstra, din Hempstead, aproape de New York.

Dezbaterea a început. Prima întrebare îi este adresată lui Mitt Romney, de către un tânăr care votează pentru prima dată. Întrebarea este legată de locurile de muncă pe termen lung.

Mitt Romney: ”Trebuie să facem două lucruri. În primul rând, să facem în așa fel încât tinerilor să le fie mai ușor să-și permită să meargă la facultate și să ne asigurăm că atunci când termină există un loc de muncă pentru ei” Republicanul a specificat că nu va fi ca în ultmii patru ani menționând că știe ce trebuie să facă pentru a crea locuri de muncă.

Preşedintele american Barack Obama răspunde și îl acuză pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani.

"Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte. Nu are niciun program în cinci puncte. Programul său se reduce la un punct: să se asigure că cei mai bogaţi pot să joace după reguli diferite", a declarat Obama.

"Aceasta a fost filozofia sa în domeniul privat, aceasta a fost filozofia sa ca guvernator (al statului Massachussetts) şi aceasta a fost filozofia sa în calitate de candidat la preşedinţie", l-a criticat preşedintele pe concurentul său.

"Puteţi să delocalizaţi locuri de muncă în străinătate şi să obţineţi scutiri de impozite pentru aceasta. Puteţi să investiţi într-o firmă, să concediaţi angajaţii acesteia şi să îi lăsaţi fără pensii: este exact filozofia ultimului deceniu, acesta este lucrul care a strangulat familiile din clasa mijlocie", a mai spus Obama.

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton foarte vehement  cu privire la probleme din domeniul energetic, preşedintele democrat în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere să "scrie politica energetică" a SUA

Cei doi candidaţi s-au întrerupt reciproc de aproximativ şase ori, fiecare încercând să sublinieze asupra concepţiei sale cu privire la acest dosar, în cadrul dezbaterii organizate la Hempstead.

"Nu este adevărat, (domnule) guvernator Romney", i-a replicat Barack Obama, mult mai ofensiv decât în cursul primei dezbateri, la 3 octombrie, la Denver (Colorado, vest), în timp ce Romney îi reproşa că a blocat exploatarea petrolieră pe terenuri publice.

În timp ce amândoi încercau să preia cuvântul, Romney i-a spus adversarului său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie. "Veţi avea ocazia într-un moment să vă exprimaţi", i-a spus el preşedintelui, provocând o reacţie a publicului.

Obama vorbeşte despre ajutarea clasei de mijloc, dar reafirmă poziţia sa privind creşterea de impozite pentru cei mai bogaţi dintre americani. Preşedinte îl atacă pe contracandidatul republican pentru poziţia lui referitor la impozite şi, mai ales, cele pe care le plătesc bogaţii.

Romney susţine că vrea să ajute clasa mijlocie. În acest context, guvernatorul republican povesteşte ce impozite va reduce şi cu cât, pentru a face viaţa "mult mai uşoară".

”Cheltuielile preşedintelui şi rata cu care se îndatorează vor duce la creşteri de impozite pentru clasa mijlocie", spune Romney.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama că ar conduce Statele Unite pe "calea apucată de Grecia", din cauza creşterii datoriei publice.

"Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus (...) că va reduce la jumătate deficitul. În schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională (în valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucată de Grecia", a apreciat Romney, criticându-l pe Obama, în a doua dezbatere prezidenţială televizată.

Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că a politizat atacul asupra consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie.

"Încercaţi să marcaţi puncte la nivel politic. Nu aşa operează un comandant suprem (al forţelor armate). Nu puteţi să transformaţi securitatea naţională în problemă politică", a declarat Obama, criticându-l pe Romney pentru lansarea unor acuzaţii "insultătoare".

Atacul împotriva consulatului american de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul în Libia şi alţi trei agenţi americani, a provocat o adevărată furtună în Statele Unite, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Mitt Romney reproşează Guvernului democrat al preşedintelui Obama deficienţe în materie de securitate şi informaţii înainte de asaltul asupra consulatului şi îi critică pe opozanţii lor pentru faptul că au recunoscut cu întârziere că a fost vorba despre un "atentat terorist" în care a fost implicată reţeaua Al-Qaida.

Secretarul de Stat Hillary Clinton şi ambasadoarea americană la ONU Susan Rice sunt vizate în mod special de către republicani.

"Să sugeraţi că o persoană din echipa mea, indiferent că este vorba despre secretarul de Stat, despre ambasadoarea noastră la ONU sau despre oricine altcineva, ar însemna politicianism (...), în contextul în care am pierdut patru americani. Acest lucru este insultător", a declarat Obama.

"Nu este ceea ce facem noi. Nu este ceea ce fac eu în calitate de preşedinte, nu este ceea ce fac în calitate de comandant suprem", a adăugat preşedintele Obama, privindu-l fix pe Romney, după care i-a întors spatele şi s-a dus să se aşeze, notează Mediafax.

Romney a răspuns ferm, criticând politica preşedintelui Obama în Orientul Mijlociu. "Politica preşedintelui în tot Orientul Mijlociu a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând în a dirija, dar fără să meargă în prima linie, iar această strategie se dezintegrează sub ochii noştri", a dat asigurări Romney, referindu-se la situaţia din Siria şi Libia.

Discuția este centrată asupra armelor.

Obama: ”Armele care au fost concepute pentru militari nu au ce căuta pe străzile noastre”.

Preşedintele american Barack Obama a ironizat fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în "întreprinderi care subcontractează în China".

Domnule "guvernator, sunteţi ultima persoană care să dea dovadă de fermitate faţă de China", a declarat preşedintele democrat în exerciţiu, în contextul în care Romney a promis că va viza Beijingul de fiecare dată când acesta va încerca să "trişeze" în legătură cu valoarea monedei sale naţionale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite