VIDEO Puternic seism în largul coastelor Californiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma cutremurului, geamurile unor magazine s-au spart
În urma cutremurului, geamurile unor magazine s-au spart

Un seism de magnitudine 6,5 s-a produs în largul coastelor de nord ale Californiei sâmbătă, a anunţat Institutul geofizic american (USGS). Cutremurul nu a provocat victime, ci numai pagube materiale minore şi întreruperi ale energiei electrice.

Epicentrul a fost situat la 35 de kilometri vest de Ferndale şi la 360 nord-vest de Sacramento, şi la o adâncime de 16 kilometri. Cutremurul s-a produs într-un sector numit de geofizicieni "Tripla Joncţiune Mendocino", pentru că trei plăci tectonice intră aici în contact, provocând o mare activitate seismică.

Potrivit mass-media locale citând poliţia, primăria din Ferndale a fost avariată, dar deocamdată nu au fost semnalaţi răniţi. În schimb, s-au înregistrat întreruperi ale furnizării de energie electrică, rupturi de ţevi de gaz, iar unele linii telefonice nu au mai funcţionat.

Cutremurul de pământ s-a produs la 16.27 ora locală şi a fost urmat de peste zece replici, cea mai puternică având o magnitudine de 4,5, potrivit CNN. Nu a fost emisă însă o alertă de tsunami.

Pentru a măsura puterea unui seism, USGS utilizează "magnitudinea de moment" - Mw. Pe această scară deschisă, un seism atingând o magnitudine de cel puţin 6 este considerat puternic, aminteşte AFP.

California, cel mai populat stat american, este situat pe falia San Andreas şi trăieşte cu spaima "Marelui cutremur", geologii considerând că există o probabilitate de 70% ca un seism devastator să lovească regiunea în următorii 30 de ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite