Boeing a câştigat un contract de 35 de miliarde de dolari cu armata americană pentru a construi un „petrolier zburător” de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul american de aeronave a câştigat un contract de 35 de miliarde cu armata americană, la capătul unei competiţii cu principalul său rival la nivel mondial, firma europeană EADS.

Anunţul a fost făcut zilele trecute la Washington de către William Lynn, secretarul adjunct pentru apărare, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Pentagon.

Guvernul american caută de mai bine de zece ani soluţii pentru a înlocui avioanele cisternă Boeing KC-135 Stratotanker, aflate în exploatare de 50 de ani. Noul model de "petrolier zburător", botezat KC-46A, va intra efectiv în dotarea armatei SUA în anul 2017, odată cu livrarea primelor 18 aparate de zbor.

Flota de 500 de avioane cisternă aflată în dotarea forţelor aeriene americane este deja periculos de uzată. Aceste aparate de zbor sunt printre cele mai vechi avioane aflate încă în funcţiune din dotarea US Army.



Boeing KC-135 Stratotanker FOTO: academic.ru

Anunţul atribuirii acestui contract firmei Boeing a stârnit indignarea reprezentanţilor EADS (European Aeronautic Defence and Space), care au anunţat că vor contesta licitaţia, potrivit washingtonpost.com

În jurul acestui contract cu o valoare atât de importantă au existat, în ultimii ani, numeroase dispute. Numeroşi guvernatori americani au exercitat presiuni şi au facăut lobby pentru Boeing sau EADS, în funcţie de interesele comunităţilor pe care le reprezentau. După atribuirea contractului către Boeing, „învingători" au ieşit locuitorii din statele Washington şi Kansas, acolo unde Boeing va construi aceste aeronave. Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în cele două state.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite