FOTO Unde se duc avioanele când "ies la pensie"? În Arizona, SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut oficial sub numele de Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG), "the Boneyard" (în traducere liberă, cimitirul de oase, n.r) din statul american Arizona este cel mai mare "cimitir" de avioane militare din lume, scrie BBC News.

Adăposteşte peste 4000 de aeronave "ieşite la pensie", inclusiv toate aeronavele aviaţiei americane trase pe linie moartă de la cel de-al doilea război mondial şi până în prezent. Graţie Google Earth au putut fi surprinse imagini inedite cu depozitul din Tucson.

Printre avioanele care "se odihnesc" în "The Boneyard" se află şi cunoscutul B-52, unul dintre aparatele de zbor din perioada Războiului Rece, tras pe linie moartă în 1990 după semnarea acordului de încetare a cursei de înarmare dintre SUA şi Uniunea Sovietică.



Vedeta "Top Gun", la fiare vechi

Printre miile de avioane părăsite se află şi zeci de aeronave de vânătoare F-14, avioane la care aviaţia americană a renunţat în 2006, dar care au intrat în cinematografie odată cu filmul "Top Gun". 

Cimitirul avioanelor din Tucson a ajuns pe marile ecrane şi datorită unor filme mai recente precum  "Transformers: Revenge of the Fallen".

Facilitatea din Tucson, statul american Arizona, a devenit funcţională curând după cel de-al Doilea Război Mondial. Datorită altitudinii înalte şi condiţiilor aride, aeronvavele pot fi lăsate în plin câmp fără a se deteriora repede.

AMARG are pe inventar peste 4.200 de aparate de zbor şi peste 40 de vehicule aerospaţiale. În afară de a adăposti avioanele scoase din uz, parcul industriual din Tucson se ocupă şi cu recondiţionarea vechilor aeronave pentru a le aduce din nou la condiţii optime de zbor.

image
image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite