2009, anul cu cea mai mare creştere a ratei sărăciei în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul americanilor care trăiesc în sărăcie a înregistrat o creştere record în timpul mandatului lui Barack Obama, cifrele atingând nivelul anilor 1960, când a fost declarat "Războiul împotriva sărăciei".

Este un moment nefericit pentru Obama şi partidul său, în contextul în care săptămâna viitoare vor fi publicate cifrele pe 2009 privind  veniturile populaţiei, la doar şapte săptămâni înainte de alegerile ce au ca miză obţinerea majorităţii în Congres. Creşterea ratei sărăciei - de la 13,2 la sută la circa 15 la sută - ar fi o altă lovitură pentru democraţii care încearcă să convingă alegătorii să-i menţină la putere, notează Fox News.

"Cel mai important efort de combatere a sărăciei este creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă suficiente", a declarat Obama, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă. El a subliniat angajamentul său de a-i ajuta pe săraci să ajungă să facă parte din clasa de mijloc, menţionând că "dacă putem creşte mai rapid economia şi să creăm locuri de muncă, atunci toată lumea va fi atrasă în acest cerc".

În urma unor interviuri cu şase demografi care au urmărit îndeaproape tendinţele sărăciei, relevă că cifrele pe 2009 arată o creştere semnificativă a ratei sărăciei, care se situează între 14,7 la sută şi 15 la sută. Dacă estimările sunt corecte, circa 45 de milioane de persoane din SUA, sau 1 din 7 americani, erau săraci anul trecut. Aceasta ar fi cea mai mare creştere pentru un singur an, din 1959, când guvernul a început să ţină evidenţa ratei sărăciei.

Cea mai mare creştere de până acum a fost înregistrată în 1980, când rata sărăciei a crescut cu 1,3 %, la 13%, în timpul crizei energiei.

De altfel, specialiştii sunt de părere că cifrele vor indica: creşterea sărăciei în rândul copiilor, precum şi faptul că persoanele de culoare şi latinii au fost afectaţi în mod disproporţionat, plecând de la rata mai ridicată a şomajului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite