WikiLeaks: Al-Qaeda a făcut foarte mulţi bani după atacurile din 11 septembrie 2001

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente clasificate obţinute de WikiLeaks dezvăluie detalii despre organizaţia Al-Qaeda, pe măsură ce aceasta a devenit tot mai puternică în anii '90 în Afganistan. Documentele conţin mărturii ale foştilor bodyguarzi şi bucătari ai lui Osama bin Laden şi amănunte despre atacurile din 11 septembrie 2001.

Un document din iulie 2008 descrie mărturia unui alt bodyguard al lui ben Laden, Sanad Yislam al Kazimi, care spune că era gata să moară pentru pentru liderul Al-Qaeda.

Al Kazimi a reuşit să fugă din Afganistan după căderea talibanilor, în 2001, şi s-a întors în Yemen, unde a continuat să antreneze pentru atacuri teroriste, arată documentul obţinut de WikiLeaks.

Islamistul a fost arestat în 2002, după ce a fost atras într-o cursă la Dubai, în timp ce plănuia un atac asupra Port Rashid, în Emiratele Arabe Unite.

Cât timp s-a aflat la Guantanamo, al Kazimi a proferat numeroase ameninţări împotriva americanilor, inclusiv împotriva preşedintelui. El ar fi spus că le va cere prietenilor lui din Irak să-l găsească pe anchetator, să-l taie bucăţele şi să facă din el o şaorma, care să aibă înfiptă la capăt capul anchetatorului.

Yemenul, legături cu atentatele din 11 septembrie 2001

Potrivit unui deţinut, bin Laden i-ar fi scris preşedintelui Yemenului, Ali Abdullah Saleh, înainte de atacurile din 11 septembrie, cerându-i să-l elibereze pe Kazimi. La puţin timp după aceea, Sanad Yislam al Kazimi a fost eliberat.

Un alt yemenit, Abdu Ali Sharqawi, este descris ca fiind o legătură importantă între cei care au pus la cale atentatele din 11 septembrie. Sharqawi este cel care le-ar fi spus anchetatorilor că bin Laden este sănătos, deşi nu are decât un rinichi.

Al-Qaeda a făcut foarte mulţi bani după atacurile din 2001

Documentul care se referă la Sharqawi estimează că Al-Qaeda a făcut foarte mulţi bani după atacurile împotriva americanilor din 2001, suspectul declarând că numai el a primit şi a transferat peste 500.000 de dolari ajutând jihadişti să iasă din Afganistan.

De asemenea, documentele arată, că agenţii Al-Qaeda obişnuiau să ajungă în Afganistan călătorind prin Iran, unde aveau pusă la punct o reţea de agenţi de legătură.

Un alt document datând din 2006 redă mărturia lui Ahmed Khalfan Gailani, fost bodyguard şi bucătar al lui Obama bin Laden. Acesta afirma că liderul reţelei teroriste avea o dietă normală şi mânca, de obicei, împreună cu 15 bodyguarzi.

Galiani a fost condamnat de o instanţă din New York. Ulterior, a început să antreneze agenţi Al-Qaeda şi a devenit unul dintre principalii falsificatori de documente de călătorie pentru organizaţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite