WikiLeaks: Statele Unite au finanţat în secret grupări ale opoziţiei din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, Departamentul de Stat american a finanţat în secret grupări din cadrul opoziţiei siriene şi proiecte ale acestora, printre care şi un post de televiziune prin satelit care difuzează programe antiguvernamentale în ţară, Barada TV.

Postul de televiziune prin satelit Barada TV a început să difuzeze din aprilie 2009 şi şi-a intensificat operaţiunile pentru a acoperi protestele din Siria, într-o  campanie al cărei scop este îndepărtarea de la putere a liderului autocratic Bashar al-Assad.

Barada TV este afiliat Mişcării pentru Justiţie şi Dezvoltare, o reţea de exilaţi sirieni, cu sediul la Londra.

Grupuri de apărare a drepturilor omului afirmă că forţele sale de securitate au ucis un număr important de persoane de la începutul demonstraţiilor, la 18 martie. Siria a dat vina pe "bandele armate", relatează Washington Post.

Potrivit documentelor dezvăluite, Departamentul de Stat a direcţionat aproximativ 6 milioane de dolari către această grupare, începând cu 2006, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, după încetarea relaţiilor politice cu Damascul. Destinaţia fondurilor americane era operarea postului de televiziune prin satelit, dar şi alte activităţi pe teritoriul Siriei.

Programele americane au continuat şi în timpul lui Obama

Susţinerea financiară a continuat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, în pofida intenţiilor liderului american de a relua relaţiile cu Assad. Pentru prima dată după şase ani, Casa Albă a trimis un ambasador la Damasc.

Nu se ştie exact dacă Departamentul de Stat finanţează, în continuare, grupări de opoziţie siriene. Cert este că s-au constituit fonduri până cel puţin în septembrie 2010, se arată în telegramele publicate de WikiLeaks.

Telegramele arată că oficiali din ambasada Statelor Unite la Damasc au fost îngrijoraţi, în 2009, când au aflat că agenţi de informaţii sirieni au început să pună întrebări despre programele americane.

Oficiali din cadrul ambasadei au sugerat Departamentului de Stat să reconsidere implicarea sa, argumentând că acest lucru riscă să afecteze apropierea administraţiei Obama de Damasc.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite