WikiLeakes: soldaţii americani au executat femei şi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au fost încătuşaţi şi apoi împuşcaţi în cap
Copiii au fost încătuşaţi şi apoi împuşcaţi în cap

O telegramă diplomatică a Statelor Unite, făcută publică de WikiLeaks, demonstrează că trupele americane au executat intenţionat civili în anul 2006. Printre aceştia se aflau femei de 70 de ani, dar şi copii, dintre care cel mai mic are cinci luni.

Telegrama anonimă a fost postată pe site-ul WikiLeaks săptămâna trecută şi conţine mai multe informaţii despre crimele pe care le-au comis soldaţii americani în timpul unui incident controvesat din oraşul Ishaqi, potrivit Huffington Post.

De asemenea, telegrama mai conţine întrebări ale unui investigator ONU cu privire la acele incidente, întrebări ce au înfuriat acum autorităţile din Iraq. În anul 2006, oficialii americani au negat existenţa vreunui incident de acest fel.

WikiLeaks dezvăluie şi o comunicare a unui raportor special ONU, Philip Alston , scrisă la 12 zile de la eveniment.

Acesta declara atunci că autopsiile făcute în oraşul Tikrit au arătat că toate victimele au fost încătuşate şi apoi împuşcate în cap. Printre morţi au fost patru femei şi cinci copii mai mici de cinci ani.

Contactat miercuri, Alston a declarat că nu poate oferi nici o informaţie suplimentară despre acest incident.

Pentagonul nu a raspuns cererii de a comenta cele întâmplate.

Trupele americane “au încătuşat toţi rezidenţii, apoi i-au executat”


La acea vreme, oficialii americani din Iraq au spus că nu există nici un martor care să poată dovedi că aceste evenimente au avut loc. Ulterior, tot ei au declarat că nu este nevoie de investigaţii şi au refuzat să dezvăluie care unităţi au fost implicate în incident.

Potrivit versiunii lui Alston, trupele americane au intrat în casa unui agricultor din Iraq şi au tras cu armele timp de 25 de minute. După terminarea focurilor de armă “trupele au intrat în casă, au încătuşat toţi rezidenţii şi i-au executat”, declară Ashton. După aceea, un raid aerian american a distrus toate probele.

Telegrama conţine şi declaraţia medicului care a făcut autopsiile şi care confirmă spusele lui Alston.

Cel puţin 10 persoane au fost ucise în 2006 în acest atac. Dintre aceştia, o familie de nouă persoane şi o femeie aflată în vizită în casa respectivă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite