Warren Buffett „imploră“ autorităţile SUA să-i mărească taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul american cere Washingtonului să nu-i mai menajeze pe mega-bogaţii Americii.

Într-un comentariu publicat în „The New York Times", Buffett - al treilea pe lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume -, notează că nici el, nici prietenii săi cu foarte mulţi bani nu simt că participă la sacrificiul cerut de autorităţi tuturor americanilor pentru a depăşi criza.

„În timp ce săracii şi cei din clasa de mijloc luptă pentru noi în Afganistan, în timp ce majoritatea americanilor se luptă să supravieţuiască, noi, mega-bogaţii, beneficiem în continuare de scutiri la plata taxelor", scrie Buffett, un cunoscut filantrop. „E plăcut să ai prieteni sus-puşi", notează el, referindu-se la congresmeni. A venit însă timpul să nu mai fim protejaţi şi trataţi ca o specie pe cale de dispariţie.

Argument demontat

Preşedintele Berkshire Hathaway scrie că anul trecut a plătit taxe în valoare de aproape şapte milioane de dolari. Ceea ce la prima vedere pare mult. Dar i-a fost impozitat doar 17,4% din venitul impozabil, dacă nu ar fi beneficiat de scutirea decisă în timpul Administraţiei Bush jr. În anii '80 şi '90, lucrurile stăteau altfel. Exceptarea de la taxe a afectat bugetul federal, format în proporţie de 80% din taxe pe venit şi impozite pe salarii. Ori, cei foarte bogaţi nu mai plătesc acum impozitul pe salarii.

Înainte de 2000, investitorii şi patronii nu se plângeau. Buffett demontează argumentul potrivit căruia decizia lui Bush jr. a ajutat la crearea mai multor locuri de muncă. Între 1980 şi 2000 au fost create în jur de 40 de milioane de locuri de muncă. „Ştiţi ce s-a întâmplat de atunci: impozite mai mici şi mult mai puţine joburi".

Sfaturi pentru legislatori

„Îi cunosc pe mulţi dintre mega-bogaţi. Sunt oameni decenţi. Iubesc America şi apreciază oportunităţile le care le oferă această ţară", scrie Buffett, apreciind că aceştia nu se vor supăra dacă vor plăti taxe mai mari. Warren Buffett le dă şi câteva sfaturi celor 12 congresmeni care vor propune Legislativului măsurile pentru reducerea deficitului bugetar cu 1,5 trilioane de dolari pe 10 ani.

Să reducă cu două procente impozitul pe salarii pentru cei cu venituri mici şi medii şi, pentru cei care câştigă mai mult de un milion de dolari - erau 236.883 în 2009, să crească impozitul pe venit pentru suma care depăşeşte milionul. Pentru cei cu venituri mai mari de 10 milioane - 8.274 în 2009 - ar trebui taxe şi mai mari.

„Eu şi prietenii mei am fost cocoloşiţi destul de Congresul prietenos cu miliardarii. Este timp ca guvernul nostru să ia în serios împărţirea sacrificiului".

Citeşte şi:

Soros: Germania va decide viitorul Europei!

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite