Americanii, indignaţi de judecarea atentatorilor de la WTC într-un tribunal civil din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa administraţiei Obama de a-i aduce la New York pe cei cinci deţinuţi de la Guatanamo acuzaţi că au pus la cale atentatele din 11 septembrie 2001 stârneşte nemulţumiri în rândul opiniei publice americane, informează Fox News.

Familiile victimelor de la 11 septembrie se opun oricărei încercări de judecare a celor cinci în cadrul unui proces civil. Clădirea în care se află tribunalul federal din New York se află la mai puţin de un kilometru de locul unde de aflau cle două turnuri ale World Trade Center şi unde pe 11 septembrie 2001 şi-au piedut viaţa circa 3.000 de oameni.

"Să-i permiţi unui terorist şi unui criminal de război să aibă parte de protecţie  din partea Constituţiei americane este un lucru de neîngăduit , iar administraţia Obama procedează greşit alegând această cale", a declarat Ed Kowalski, de la asociaţia fondată de familiile victimelor de la WTC.

"Dacă chiar trebuie aduşi pe teritoriul american pentru a fi judecaţi (în prezent sunt deţinuţi la baza de la Guantanamo de pe teritoriul Cubei, n.r), New York-ul nu este locul potrivit. Nu poţi să îi judeci la câţiva paşi de locul unde erau turnurile gemene. Rănile acestui oraş sunt încă prea proaspete", a adăugat Lee Ielpi, un pompier american al cărui fiu a murit în atentatele de la 11 septembrie.

Cu toate că vocile celor care se opun măsurii deciziei luate de procurorul general al SUA, Eric Holder, sunt mai numeroase, nu lipsesc nici susţinătorii acestei măsuri.

Lorie Van Auken, al cărei soţ a murit în atacurile de la WTC, susţine decizia procuraturii americane, spunând că judecarea lui  Khalid Sheikh Mohammed şi a celor patru complici ai săi în New York nu face altceva decât să întărească coeziunea socială.

"Mă bucur că s-a decis să fie judecaţi în New York, în locul crimelor lor, pentru că familiile celor decadaţi au astfel posibilitatea de a urmări procesul", a declarat femeia.

Judecarea celor cinci într-un tribunal civil din New York ar pute naşte mai multe complicaţii: de la înăsprirea tratamentului aplicat deţinuţilor, la o posibilă sfidare a curţii de către aceştia.

}n plus, tribunalele civile americane interzic folosirea probelor obţinute prin metode coercitive, iar toţi cei cinci au fost supuşi unui interogatori aspru care apela la tortură.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, consideră că probele obţinute prin metodele clasice sunt oricum suficient de puternice pentru a se obţine o condamnare la moarte pentru uciderea celor aproximativ 3.000 de persoane în neagra zi de 11 septembrie 2001.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite