FOTOGALERIE Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Doi giganţi americani din domeniul energiei, interesaţi de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început vizita de-o zi la Washington. Agenda şefului statului a fost una extrem de încărcată. Casa Albă, sediul CIA şi Pentagon sunt doar câteva din ,,popasurile" pe care le-a făcut Băsescu în cursul vizitei.

UPDATE 02.16 Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la finalul vizitei în Statele Unite cu comunitatea de româmă din America. El le-a povestit concetaţenilor ca dupa aflarea veştii ca în România se amplasează scutul antirachetă firmele americane sunt în efervescenţă. "Chevron şi Exxon şi alte mari companii", a nominalizat Băsescu. "Suntem în regulă din punct de vedere al relaţiilor cu SUA", a declarat şeful statului.

Preşedintele a precizat însă că americanii nu obişnuiesc să dea şpagă. "Americanii aşteaptă să se aplice legea. De obicei nu dau", a declarat el.

Şeful statului român a mai relatat că l-a întrebat pe Obama ce poate face România pentru America şi că acesta i-ar fi răspuns: "Faceţi să se aplice justiţia, să se aplice legea"

"Aceasta este dovada că nu doar unii politicieni din Româmia zic să funcţioneze justiţia ci nevoia asta se vede şi din afară",  a completat şeful statului.

Succes diplomatic românesc sau simplă curtoazie şi politeţe americană? Ce spune Adrian Cioroianu despre această întâlnire

image

UPDATE 00.32 Preşedintele României a fost primit la Pentagon de soldaţi ai fiecărei arme, inclusiv soldaţi din Marina americană.

UPDATE 00.16 Traian Băsescu a depus o coroană cu flori la memorialul "11 septembrie" şi s-a întâlnit cu secretarul Apărării Statelor Unite Leo Panetta.

UPDATE 23.10 România şi SUA intenţionează să lucreze împreună la o abordare regională care poate ajuta statele europene interesate să îşi modernizeze forţele aeriene. Aflaţi aici ce prevede parteneriatul strategic româno-american

UPDATE 22.20 Cine activează scutul antirachetă de la Deveselu

UPDATE 21.45  Nu sunt fericită în legătură cu modul în care sistemul vizelor funcţionează pentru români“, a ţinut să precizeze şefa diplomaţiei americane. Citiţi aici mai multe amănunte.

UPDATE 21.30 "Dragă Hillary, facem cu modestie istorie astăzi", i s-a adresat ministrul de Externe Teodor Baconschi secretarului american, în încheierea declaraţiilor de presă care au urmat semnării acordului privind scutul antirachetă.

UPDATE 21.00 Ministerul rus de Externe a reacţionat la semnarea acordului între cele două state, aformând că documentul subliniază necesitatea garanţiilor că viitorul scut antirachetă al NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Citiţi aici mai multe detalii.

UPDATE 20.30 Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat este comentată de editorialistul Ion M.Ioniță

Primirea preşedintelui Băsescu de către Barack Obama la Casa Albă nu poate fi decât o veste bună. Ceea ce a uimit presa din România în aşteptarea veştilor de la Washington a fost lipsa informaţiilor primare legate de această întâlnire. citește tot comentariul aici

UPDATE 20.00 Teodor Baconschi şi Hillary Clinton au semnat tratatul de amplasare a scutului anti-rachetă în România. Citiţi aici declaraţiile celor doi şi vedeţi imagini de la eveniment.

image
image
image

Foto: AFP

ORA 19.00 Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi nu a durat mai mult de 30 de minute

Click pe poze pentru fotogalerie

Barack Obama şi Traian Băsescu la Washington Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama
image

ORA 17.53 Preşedintele Traian Băsescu a intrat în Biroul Oval şi s-a întâlnit cu Barack Obama. Jurnaliştii nu au avut acces la această întrevedere.

UPDATE 17.40 Întrevederea Biden-Băsescu, în Camera Galbenă

Joe Biden l-a primit pe Traian Băsescu în Camera Galbenă, „Theodor Roosevelt“, a Casei Albe, iar presa nu a avut parte de declaraţii oficiale, ci doar de oportunităţi de imagini. Vicepreşedintele american l-a întâmpinat pe Băsescu spunând: „Bine ai venit, prietene! Dar mi se pare că arăţi foarte sănătos“, la care răspunsul şefului statului român a fost „Dar sunt foarte sănătos“. Cei doi au discutat subiecte de interse bilateral, inclusiv despre scutul antirachetă. Jurnaliştii americani acreditaţi pe Casa Albă nu păreau prea interesaţi de vizita preşedintelui României în Statele Unite.

image

UPDATE 17.00 Incident cu delegaţia de presă care îl însoţeşte pe preşedintele Traian Băsescu la Washington. Autocarul în care se aflau jurnaliştii români s-a defectat.

UPDATE ORA 16.35 adevarul.ro vă prezintă agenda zilei şefului statului:

ora 18.15 (ora României) - Baconschi şi Hillary Clinton semnează acordul privind scutul antirachetă

ora 21.00 - are loc întâlnirea cu şeful CIA David Petraeus

ora 00.10 depunerea coroanelor de flori la memorialul 11 septembrie

ora 00.30 Traian Băsescu se întâlneşte la Pentagon cu secretarul Apărării Statelor Unite Leo Panetta

ora 01.00 şeful statului şi ambasadorul României la Washington se întâlnesc cu membrii comunităţii româneşti din SUA

ORA 16.20 Preşedintele Băsescu a ajuns la Casa Albă şi se pregăteşte pentru întâlnirea cu vicepreşedintele american Joe Biden

ORA 15.30 Delegaţia Română va ajunge în curând la Casa Albă. Revenim cu amănunte

Magda Crişan

 

Corespondentul „Adevărul“ de la Washington, Magda Crişan, vă va ţine la curent cu toate detaliile discuţiilor

Scopul declarat al vizitei este semnarea acordul privind amplasarea scutului antirachetă american la Deveselu. Iată cum decurge vizita preşedintelui în SUA.

ORA 14.20 Aeronava prezidenţială, un Airbus A-310 a aterizat la baza aeriană ,,Andrews" din capitala Statelor Unite în jurul orei 14.00, ora României. Din delegaţia română fac parte ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SRI, George Maior, ministrul Apărării, Gabriel Oprea şi consilierul preşedintelui pe probleme de Apărare, Iulian Fota.

ORA 12.25 Acasă la Obama

Potrivit programului vizitei dat jurnaliştilor români de către preşedinţie, prima întrevedere pe care o are Traian Băsescu (la 7.45 ora locală, 14.45 ora României) este la Casa Albă. Documnetul dat presei nu menţionează o întrevedere cu liderul american Barack Obama. Surse oficiale au declarat însă pentru Adevărul că cei doi şefi de stat au un tete-a-tete.

Preşedintele român are programată şi o întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

Citiţi şi:

Traian Băsescu a ajuns la Washington

Nicio mişcare la baza americană, fără ştiinţa României

Baconschi şi Hillary Clinton semnează pentru scut

Acordul privind scutul antirachetă amplasat pe teritoriul României va fi semnat de ministrul de Externe, Teodor Baconschi şi de secretarul de Stat american, Hillary Clinton. În luna iunie, documentul extrem de important a fost parafat (după ce a fost subiectul a şapte runde de negocieri româno-americane) de secretarul de stat din ministerul de Externe, Bogdan Aurescu şi de Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA.

UPDATE 11.30 Băsescu se întâlneşte cu şeful CIA

Poate cel mai intersant moment al agendei lui Traian Băsescu este întâlnirea cu David Petraeus, numit de curând director al CIA. Petraeus este un personaj-cheie în cadrul administraţiei americane, fiind cel care a pus în aplicare noua strategie a preşedintelui Obama pentru Afganistan, strategie ce include retragerea treptată a trupelor SUA de pe acest front. Întrevederea vine pe fondul reluării scandalului privind ânchisorile secrete ale CIA, care potrivit Consiliului Europei au existat şi pe teritoriul Românieim, şi unde ar fi fost transferaţi prizonieri americani, suspecţi de acte de terorism. Aşa se explică şi prezenţa celor doi şefi ai serviciilo secrete române, SIE şi SRI.

Popas la Congresul SUA şi la Pentgon

Delegaţia română are în program şi discuţii cu grupul de prietenie pentru România din Congresul american.
Un punct extrem de important al vizitei preşedintelui Traian Băsescu este întrevederea cu şeful Pentagonului, Leo Panetta.

Cum am ajuns să avem scut american la Deveselu

Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România este documentul care stabileşte cadrul juridic al amplasării scutului în comuna Deveselu din judeţul Olt. În traducere liberă, acordul arată ce drepturi şi ce obligaţii au partea română şi cea americană în utilizarea sistemului antirachetă.

La 4 februarie 2010, Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în cadrul departamentului de Stat al SUA îi prezintă preşedintelui Traian Băsescu, la Bucureşti, propunerea preşedintelui Barack Obama ca România să găzduiască elemente ale scutului antirachetă american, menit să protejeze aliaţii SUA de eventuale atacuri lansate de inamici.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis să accepte găzduirea sistemului defensiv al SUA.

La 16 iunie 2010 au început negocierile între partea română şi cea americană. Au urmat şapte runde de discuţie, interesele României fiind reprezentate de secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu.

La 3 mai preşedintele Băsescu a făcut publică locaţia scutului antirachetă american: fosta bază sovietică din comuna Deveselu, judeţul Olt.

La 6 iunie 2011 a fost parafat acordul de către Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher

Astăzi (13 iunie) ministrul de Externe Teodor Baconschi şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, semnează documentul. Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentul României.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite